Izraelska kompanija postala novi vlasnik leskovačke fabrike lekova “Zdravlje”

Izraelska kompanija postala novi vlasnik leskovačke fabrike lekova “Zdravlje”

Najveći proizvođač generičkih lekova na svetu, izraelska “Teva”, završila je preuzimanje generičkog poslovanja “Alergana” u čijem sastavu je i leskovačka fabrika “Zdravlje”. 

Ovom strateškom akvizicijom spajaju se dve vodeće generičke kompanije, saopšteno je iz sedišta u Jerusalimu.

Posle ove akvizicije “Teva” ima oko 338 registracija proizvoda koje čekaju odobrenje američke Agencije za hranu i lekove (FDA) i vodeći položaj sa oko 115 skraćenih zahteva za odobrenje novog leka (ANDA) u SAD. U Evropi će “Tevin” razvoj lekova koji su u fazi pred stavljanje na tržište omogućiti puštanje više od 5.000 proizvoda. U 2017. “Teva” planira plasiranje na tržište oko 1.500 generičkih proizvoda.

“Pripajanje “Tevi” srpskog “Aktavisa”, u čijem sastavu posluju “Zdravlje” AD u Leskovcu i “Aktavis” d.o.o. u Beogradu, omogućiće pacijentima i zdravstvenom sistemu Srbije pristup jednoj od najvećih paleta savremenih, prvoklasnih lekova i terapija” – kaže dr Pavle Marjanović, generalni direktor “Aktavis” d.o.o. – “Aktavis” će nastaviti kontinuirano, stabilno snabdevanje tržišta Srbije svim svojim proizvodima uz očekivano proširenje asortimana savremenim i efikasnim lekovima kojih dosad nije bilo na našem tržištu.

U prvih šest meseci ove godine “Aktavis” je na tržištu Srbije učestvovao sa 6,7 odsto pakovanja, i 5,2 odsto novca koji se izdvaja za lekove. U kompaniji kažu da će sjedinjavanjem sa “Tevom” na srpskom tržištu zauzimati treću poziciju i imati tržišno učešće od 7,8 odsto u pakovanjima i šest odsto u dinarima.

Erez Vigodman, predsednik i izvršni direktor “Teve”, rekao je da se akvizicija “Aktavis generik” događa u trenutku kad je “Teva” jača nego ikada. “Teva” u svetu nudi najveću paletu sa više od 1.800 lekova i 16.000 proizvoda. Prisutna je na 80 tržišta, a u više od 40 zemalja je među prva tri glavna snabdevača lekovima.

Generalni direktor “Zdravlja” Bojan Jović kaže da je leskovačka fabrika spremna da na domaćem i na tržištima širom sveta obezbedi najsavremenije generičke farmaceutske proizvode najboljeg kvaliteta.

Izvor:Novosti
Previous Alpha banka demantuje prodaju podružnice u Srbiji
Next Isplata dividende akcionarima Aerodroma 5. septembra

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Skok indeksa, ekonomski rast ubrzan

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija porasle, dok je Nasdaq indeks dostigao novi rekordni nivo, jer su ulagače ohrabrili podaci o bržem rastu američke ekonomije nego što se

Transport 1Comments

Teklas Automotive u Srbiji zbog povoljnih uslova

Turska kompanija Teklas Automotive otvorila je fabriku u Vladičinom Hanu.

Makroekonomija 0 Comments

Javni dug Srbije u februaru 73,6 odsto BDP

Javni dug Srbije u februaru 2016. godine iznosio je 24,86 milijarde evra, što je 73,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply