Cena zlata porasla nakon odluke britanske centralne banke

Cena zlata porasla nakon odluke britanske centralne banke

Zlato je u četvrtak nadoknadilo jučerašnje gubitke nakon odluke britanske centralne banke da snizi referentnu kamatu.

Uncom zlata se trguje po ceni od 1.362,79 dolara, što je 4,61$, odnosno 0,34 odsto viša cena u odnosu na prethodno trgovanje.

Cena zlata je u ovoj nedelji porasla skoro 3 odsto, a od početka godine više od 28 odsto.

Bank of England je snizila referentnu kamatnu stopu, sa 0,5 odsto, na 0,25 odsto, nagoveštavajući da bi kamata mogla biti još niža ako se stanje u ekonomiji pogorša.

Banka je, takođe, proširila program otkupa obveznica, obećavajući upumpavanje dodatnih 60 milijardi funti (79 milijardi dolara) u ekonomiju, kao i kupovinu korporativnih obveznica u vrednosti do deset milijardi funti.

Zlato je u četvrtak dobilo dodatno podršku nakon objavljivanja podatka da je broj lica koja su prošle nedelje podnela zahtev za pomoć nezaposlenima u SAD neočekivano porastao na 269 hiljada.

U fokusu investitora u petak će biti podaci o zaposlenosti u SAD, ključni podaci na osnovu kojeg će se pokušati proceniti da li će, i kada, Federalne rezerve povećati kamate.

Izvor:Agencije
Previous Neuspešna prodaja Majevica holdinga iz Bačke Palanke
Next Nastavljen rast cena nafte

You might also like

Banke i finansije 1Comments

Mali akcionari AIK banke kritikuju način preuzimanja od strane MK Groupe

Većinski vlasnik akcija AIK banke, MK Group, izvršila je prinudni otkup udela manjinskih akcionara. Način otkupa i ponašanje sudova izazvali su kritike malih akcionara te finansijske institucije.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze u padu nakon dvodnevnog rasta

Na evropskim berzama u sredu ujutro indeksi su blago pali, nakon dva dana rasta, a pod pritiskom su akcije Appleovih dobavljača jer je ulagače razočaralo što će novi iPhone ići u prodaju kasnije

Evropske berze na najvišim nivoima u pet meseci, skok cena nafte, evro pojeftinio

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi u petak su zatvorili trgovanje na najvišim nivoima u poslednjih skoro pet meseci, nakon objavljivanja izveštaja sa američkog tržišta rada.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply