Azijske berze porasle, dolar ojačao

Azijske berze porasle, dolar ojačao

Na azijskim berzama se u četvrtak cene akcija porasle, nakon dva dana pada, što se zahvaljuje rastu cena nafte i berzanskih indeksa na Wall Streetu.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,8 odsto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 0,6 odsto.

U Šangaju su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,4 odsto, nakon dva dana pada.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cena akcija na Wall Streetu podstaknut oporavkom cena nafte i dobrim ekonomskim pokazateljima.

Zahvaljujući podacima o većem nego što se očekivalo padu zaliha nafte u SAD-u prošle nedelje, juče su cene barela skočile više od 3 odsto, nadoknadivši deo gubitaka od prethodnih dana, a jutros je nastavljen njihov uspon.

Na američkom je tržištu cena barela porasla 0,7 odsto, na 41,12 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupeo 0,6 odsto, na 43,34 dolara, pa se njegova cena dodatno odmakla od 41,41 dolara, najniže nivoe u četiri meseca, na koju je skliznula u ponedeljak.

Ulagače su oraspoložili i bolji nego što se očekivalo pokazatelji s američkog tržišta rada. Juče objavljeni izveštaji ADP-a, najveće američke konsultantske firme za zapošljavanje, pokazalo je da je u američkom privatnom sektoru u julu otvoreno 179.000 novih radnih mesta.

Nešto veći rast zapošljavanja nego što se očekivalo podržao je teze da će i izveštaje američke vlade, koje će biti objavljeno u petak, pokazati da tržište rada i dalje jača.

berza

A to bi moglo navesti američku centralnu banku da ipak do kraja godine poveća kamate, iako je inflacija i dalje ispod ciljanih nivoa Feda od 2 odsto, a rast ekonomije sporiji nego što se procenjivalo.

Predsednik ogranka Feda u Chicagu Charles Evans kazao je juče da bi jedno povećanje kamata u ovoj godini bilo primereno.

“Povećanje kamata Feda u rseptembru bilo bi opravdano samo ako podaci za julu i avgustu pokažu dalji snažan rast zaposlenosti”, kaže David Lafferty, strateg u firmi Natixis Global Asset Management.

Danas se očekuje da će čelnici Bank of England na redovnoj sednici smanjiti ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova jer se rast britanske ekonomije naglo usporava nakon referendumske odluke Britanaca o napuštanju Evropske unije.

Učini li tako, bilo bi to prvo smanjenje kamata britanske centralne banke od finansijske krize 2009. godine.

U međuvremenu, na valutnim se tržištima kurs funte stabilno kreće oko 1,3340 dolara, znatno iznad 1,2798 dolara, najnižeg nivoa za više od 30 godina, na koju je potonuo neposredno nakon odluke o ′Brexitu′.

A zahvaljujući špekulacijama o mogućem povećanju kamata Feda do kraja godine, dolar je malo ojačao u odnosu na evropsku valutu.

Jutros se kurs evra kreće oko 1,1145 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,1210 dolara.

Američka je valuta ojačala i prema japanskoj, pa je njena cena dostigla 101,25 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 101,10 jena.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street nakon dva dana pada blago porastao
Next Turska kompanija otvara fabriku i traži 1.000 radnika

You might also like

Berza 1Comments

Svetske berze: Bazni metali u središtu pažnje, bakar na najvišem nivou u poslednjih 20 meseci

Cene bakra su porasle na najviši nivo u poslednjih 20 meseci nakon što je kompanija BHP Billiton objavila da će zbog štrajka radnika biti zaustavljena proizvodnja u njezinom najvećem rudniku

Wall Street: Tehnološki sektor i vesti iz Južnokineskog mora pritisnuli indekse

Cene akcija na američkim berzama u petak su zabeležile uglavnom negativan smer, predvođene tehnološkim sektorom.

Najvažnije vesti 0 Comments

Beogradska berza u prošloj nedelji zabeležila najmanji promet u poslednjih nekoliko meseci

Svih pet trgovačkih dana protekle sedmice beogradsko tržište akcija beležilo je pad vrednosti, uz prilično slabu investicionu aktivnost koja je donela najmanji sedmični promet u poslednjih nekoliko meseci.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply