Wall Street: Berze drugi dan zaredom pale

Wall Street: Berze drugi dan zaredom pale

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi pali drugi dan zaredom jer su ulagače zabrinuli slabi makroekonomski pokazatelji i pad prodaje najvećih američkih proizvođača automobila.

Dow Jones oslabio je 90 bodova ili 0,49 odsto, na 18.313 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,64 odsto, na 2.157 bodova, a Nasdaq indeks 0,90 odsto, na 5.137 bodova.

Najviše su juče pale cene akcija u automobilskom sektoru, nakon što su najveći američki proizvođači vozila General Motors i Ford izvestili o padu prodaje u julu. Akcije GM-a i Forda pojeftinile su više od 4 odsto.

Pod pritiskom je bio i naftni sektor jer se cene ′crnog zlata′ ne uspevaju oporaviti nakon što su u poslednjih nedelju dana potonule više od 10 odsto. Na američkom se tržištu cena barela i dalje kreće na najnižim nivoima od aprila, ispod 40 dolara.

Ulagače su razočarale i nove naznake nedovoljno snažnog rasta američke ekonomije. Doduše, podaci su pokazali da je u junu lična potrošnja porasla više nego što se očekivalo, no podatak o rastu ličnih dohodaka bio je slabiji od očekivanja, dok se inflacija i dalje kreće znatno ispod ciljanih nivoa Feda od 2 odsto.

“Ulagači počinju uviđati da situacija u ekonomiji nije tako blistava kao što su mislili u julu, kada je tržište snažno poraslo”, kaže Peter Jankovskis, direktor u firmi OakBrook Investments.

Uprkos referendumskoj odluci Britanaca o napuštanju Evropske unije, što je uzdrmalo finansijska tržišta, u julu je S&P 500 indeks porastao 3,6 odsto i dostigao rekordne nivoe.

berza

Poslednjih se dana, međutim, trguje oprezno jer se pokazalo da je američka ekonomija u drugom tromesečju porasla znatno sporije nego što se očekivalo, a ni poslovni rezultati kompanija nisu impresivni.

Doduše, od 353 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovne izveštaje, njih 71 odsto ostvarilo je veću zaradu nego što se očekivalo. No, analitičari su svoje procene u anketi Reutersa postavili vrlo nisko, pa kompanijama nije teško nadmašiti očekivanja.

Nakon što je većina kompanija objavila poslovne rezultate, analitičari procenjuju da su zarade kompanija u drugom tromesečju pale 2,6 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je manje u odnosu na 4,5-postotni pad zarada, koliko se očekivalo na početku jula, no po svemu sudeći, zarade kompanija pašće i četvrto tromesečje zaredom.

I na evropskim berzama su cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,73 odsto, na 6.645 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,80 odsto, na 10.144 boda, a pariski CAC 1,84 odsto, na 4.327 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Aerodrom zabeležio snažan rast broja putnika tokom jula
Next AIK banka preuzima Alpha banku u Srbiji

You might also like

Svetske berze

Ole Hansen: Perspektive zlata zavise od namera centralnih banaka

Cena zlata se ustalila između 1.315 i 1.365 dolara za uncu, a za ozbiljniji oporavak cene biće potrebne značajnije promene na tržištu i to bez obzira na slabiji dolar.

Svetske berze

Antverpen odahnuo: Porasla trgovina nebrušenim dijamantima

Nakon veoma teške 2015. godine, industrija dijamanata u Antverpenu je zabeležila rast trgovine od 5 odsto u prošloj godini.

Svetske berze

Wall Street: Nastavlja se pad indeksa

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi pali drugi dan zaredom, što je najviše posledica pada cena akcija u farmaceutskom i finansijskom sektoru.