Stručnjaci o ceni svinjskog mesa: Iznenadne promene nisu dobre, potrebna stabilnost

Stručnjaci o ceni svinjskog mesa: Iznenadne promene nisu dobre, potrebna stabilnost

Nagli skok cene svinjskog mesa nije dobar ni za kupce ni za proizvođače. Ovaj skok je prolazan i uslediće još jedan pad, što isto nije dobro, poručuju stručnjaci.

Zbog rasta cene žive vage tovljenika, svinjsko meso u Srbiji doživelo je nagli skok u proteklih dve nedelje do čak 40 odsto i približava se ceni junetine.

Istovremeno, proizvođači živine povećali su cene piletine za 15 do 20 odsto, računajući da će se kupci okrenuti jeftinijem mesu. O tome da su njihove procene bile tačne, govori podatak da je poslednjih dana povećana prodaja pilećeg mesa i 15 odsto smanjena prodaja svinjskog.

Dugoročno, nagle korekcije nisu dobre

Viši stručni saradnik za stočarstvo Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Šapcu Zoran Kozlina kaže za “Dnevnik” da je ovih dana u Mačvi cena žive vage tovljenika 180-190 dinara kilogram, ali da ima i onih koji ih otkupljuju za 200 dinara. Potvrđuje da je i u Mačvi skočila cena svinjskog mesa u mesarama i prodavnicama i da je već prešla 500 dinara.

Klaničari uvek iskoriste povećanje cene žive vage da drastično povećaju cene u mesarama i prodavnicama, ali kada tovljenici pojeftine, oni cene ne vraćaju“, ističe Kozlina.

Tako veliki skok cene žive vage svakako je trenutno dobar za stočare, ali dugoročno posmatrano, to nije dobro, kao što nije bila dobra ni niska cena koja je donedavno važila. Plašim se da bi stočari u ovom kraju mogli pomisliti da će „najzad krenuti” i da ponovo počnu uz pomoć kredita i raznih pozajmica da kupuju i hrane tovljenike, a da, kada cena žive vage krene da opada, što će se neminovno dogoditi, budu u problemu.

Napominje da nije dobro imati prolazno i trenutno rešenje u ceni tovljenika, već da mora postojati plan na duži period.

On kaže da je realna cena kilograma žive vage između 170 i 180 dinara, ali da važi na duži period.

“Ovaj nagli skok od preko 30 odsto prolazan je i nakon njega uslediće pad, i to je ono što nije dobro” kaže Kozlina.

Državna intervencija

Foto:www novosti.rs

Foto:www novosti.rs

Pre nekoliko dana resorni ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da će u slučaju da cena svinjetine nastavi rast, država intervenisati iz Robnih rezervi.

Kako je rekao, spremno je 37.000 tovljenika i ukoliko to ne bude dalo odgovarajuće rezultate, država će olakšati uvoz, pa će čak pribeći i interventnom uvozu ako treba.

Ipak, i on je izrazio uveravanje da će se u narednih deset dana tržište u Srbiji stabilizovati.

 

Izvor: Gdeinvestirati.com/Dnevnik.rs
Previous Exit 2016. domaćoj privredi doneo 13,94 miliona evra
Next Samsung pregovara sa Fiatom o preuzimanju ogranka Magneti Marelli

You might also like

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Shell udvostručio neto dobit u 2016. godini

Britansko-holandski div naftne industrije Royal Dutch Shell u četvrtak je izvestio da mu je neto dobit u 2016. godini više nego udvostručena, što delom pripisuju rastu cena nafte u četvrtom

Kompanije 0 Comments

Skype Meetings – kolaborativni alat za mala preduzeća

Microsoft je predstavio Skype Meetings, novi alat za audio i video konferencije koji je specifično dizajniran za mala preduzeća i u osnovi predstavlja ogoljenu verziju Skype for Business rešenja.

Transport 0 Comments

Veliki gubici danske kompanije Maersk u 2016. godini

Danski brodarski i naftni div Maersk zabeležio je u prošloj godini velike gubitke zbog otpisa imovine u naftnom poslovanju, objavila je kompanija i najavila ostavku dugogodišnjeg predsednika uprave.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply