Sirija: Žestoke borbe oko Alepa, opozicione snage pokušavaju slomiti opsadu grada

Sirija: Žestoke borbe oko Alepa, opozicione snage pokušavaju slomiti opsadu grada

Žestoki sukobi vode se u okolini Alepa gde borci nekoliko opozicionih grupa ujedinjenim snagama pokušavaju slomiti opsadu grada.

Tokom vikenda, pobunjenici su pokušali da povežu područja koja kontrolišu u istočnom i zapadnom delu grada, ali su vladine snage, uz pomoć ruskih vazdušnih udara, uspele da povrate izgubljene pozicije, izveštava BBC.

Izvor iz pobunjeničkih snaga rekao je da je u toku “velika epska bitka za Alepo” u kojoj učestvuje oko 10.000 boraca, najmanje 95 tenkova i nekoliko stotina raketnih bacača.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, opisala je pobunjeničku ofanzivu kao najveću do sada, pošto se borbe odvijaju na svim frontama u podeljenom Alepu.

Alepo, glavni grad istoimene provincije, bivša ekonomska prestonica Sirije, strateški je jedan od najvažnijih gradova. Vojni stručnjaci kažu da onaj ko drži Alepo, ima kontrolu nad severnim delom Sirije.

Alepo je od jula 2012. godine podeljen na dva dela. Istočni Alepo bio je pod kontrolom pobunjenika ali su ih vladine snage, uz podršku ruske avijacije nedavno potisnuli iz mnogih delova grada.

Procenjuje se da između 250.000 i 300.000 civila živi pod opsadom u oblastima koje kontrolišu pobunjenici od kada su ih državne snage opkolile prošlog meseca.

Sirijska vlada je prošle nedelje uspostavila “humanitarne koridore”, tri za civile i jedan za borce, koji žele da napuste grad. Istovremeno sirijski predsednik Bašar Asad je ponudio amnestiju pobunjenicima koji u naredna tri meseca budu položili oružje i predali se vlastima.

Dok vladini mediji izveštavaju o velikom broju civila i boraca koji koriste koridore da bi napustili Alepo, pobunjenici kažu “da sumnjaju da takvi koridori uopšte postoje”.

Izvor:Agencije
Previous Beograd strancima jedan od najjeftinijih gradova za život na svetu
Next Aerodrom zabeležio snažan rast broja putnika tokom jula

You might also like

Geopolitika

Sirija: Akcije Turske protiv Kurda “neprihvatljive” za Sjedinjene Države

Sjedinjene Države su danas saopštile da su sukobi u Siriji između turskih snaga i jedinica povezanih sa kurdskim savezom, koji Vašington podržava, neprihvatljivi i apelovale na sve strane da odmah

Geopolitika

Libija: Intenzivirane borbe za Sirt, rodni grad Moamera Gadafija

Libijske provladine snage (GNA) i danas vode intenzivne borbe za osvajanje većeg dela teritorije od džihadista Islamske države u njihovom uporštu Sirtu.

Geopolitika

Sirija: Novi dogovor o prekidu sukoba, Alepo isključen iz sporazuma

Američko-ruski sporazum koji predviđa prekid borbi na dva fronta u Siriji, ali isključuju grad Alepo, poprište oštrih borbi, stupit će na snagu sutra u zoru, saopštili su danas američki, sirijski