Kratkoročni najam: Izdaju svoj stan za 1.060 EUR, žive u tuđem za 170 EUR

Kratkoročni najam: Izdaju svoj stan za 1.060 EUR, žive u tuđem za 170 EUR

Iz ekonomske računice, neki stanovnici velikih gradova rešili su da se presele u provinciju i zarade na razlici u ceni iznajmljivanja nekretnine.

Tihomir je u kasnim pedesetim godinama rešio da ode u podstanare, iako ima sopstveni stan od 42 kvadratna metra u centru Zagreba. On iznajmljuje garsonjeru za 1.300 kuna (170 evra) mesečno, a svoj stan izdaje turistima na nedelju ili više dana, i mesečno zarađuje do 8.000 kuna (1.060 evra).

Bruno Babić je takođe pre nekoliko godine shvatio da će mnogo više zaraditi ako odluči da izdaje svoj stan strancima na dva do nedelju dana, i tako iskoristi činjenicu da je u Zagrebu iz godine u godinu sve više turista. U pitanju je veći luksuzni apartman, pa mu je cena čak 100 evra po danu za tri osobe.

Vrednost metropole

Kratkoročni najmovi su sve popularniji, naročito pojavom portala kao što su Airbnb.

foto: bigfoto.com

foto: bigfoto.com

“Ima slučajeva da ljudi odu u podstanare kako bi iznajmljivali svoj stan u centru. Ali, postoje oni kojima stan postane prevelik pa vide priliku za dodatnu zaradu”, kaže Bruno, jedan od pionira nove ere u najmu stanova u Zagrebu, kakva je još davnih godina, s navalom turista, zavladala na jadranskoj obali.

“Interes se pojavio kad sam slučajno naišao na veb stranicu Airbnb. Oduševio me njihov koncept, a budući da sam dotad stan iznajmljivao dugoročno, odlučio sam da probam kratkoročni najam. Vodila me mogućnost da zaradim više”, objašnjava Bruno.

Prosta računica

Preko portala Airbnb se u Zagrebu trenutno nudi preko 300 lokacija. Mogu se naći sobice za 70 kuna po danu, ali i prostraniji i luksuzniji stanovi od 600 kuna.

zagreb-airbnbProsečna cena izdavanja je oko 300 kuna po danu, što je strancima prihvatljivo, a vlasnicima itekako unosan biznis. Tako zarade i do četiri puta više nego da daju stan u dugoročan najam.

Prosečna cena izdavanja stana u Beogradu na popularnom portalu Airbnb iznosi 40 evra. U ponudi je više od 300 stanova raznih kategorija.

Mislav Slunjski je uložio u opremanje apartmana, koji izdaje za 75 evra po danu za dve osobe.

“Podstaklo me nagovaranje prijatelja pa sam odlučio da probam. I, evo, uloženi novac mi se polako vraća”, priča Mislav.

Broj turista u Zagrebu iz godine u godinu raste za deset do 15 odsto, ali broj apartmana raste znatno brže, što stvara prezasićenost ponude. Ove godine se dogodio pravi bum takve vrste najma pa su zato mnogi morali da snize cene.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Jutarnjilist.hr, B92.net
Previous Beogradska berza: Komercijalna banka oborila indekse
Next Grad Beograd traži firmu koja će uklanjati vozila, kioske, tezge i zabavne parkove

You might also like

Društvo 0 Comments

Okončan spor: Manastiru Dečani potvrđeno vlasništvo nad zemljom

Ustavni sud Kosova je zaključio dugogodišnji sudski spor u korist Manastira Visoki Dečani i potvrdio vlasništvo manastira nad 24 hektara zemlje koja je 16 godina bila pod sudskim sporom, navodi

Najvažnije vesti 0 Comments

Građevinska direkcija Srbije: Novi stan za novi početak, posebni benefiti za kupce

Građevinska direkcija Srbije izgradila je dve nove zgrade u naselju „Dr Ivan Ribar“ na Novom Beogradu.

Maloprodajni objekti 0 Comments

Cene lokala u Beogradu od 10.000 do 650.000 evra

Prodaja lokala u Beogradu je drastično opala u odnosu na period pre svetske ekonomske krize 2008. godine, a danas se mogu pronaći lokali po vrlo raznolikim cenama.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply