ECB: Otkup obveznica povećao zaduživanje kompanija

ECB: Otkup obveznica povećao zaduživanje kompanija

Kompanije u evrozoni emituju više obveznica otkako je Evropska centralna banka (ECB) u martu donela odluku da počne sa otkupom duga kompanija iz privatnog sektora, saopštila je danas ta institucija.

“Broj novoemitovanih obveznica je značajno porastao nakon što je ECB saopštila da će intervenisati na tržištima”, navodi se u redovnom ekonomskom biltenu ECB-a.

Obim emisije obveznica je, kako se navodi u biltenu, znatno veći od proseka zabeleženog prethodnih godina u drugom tromesečju.

Program otkupa korporativnih obveznica stupio je na snagu 8. juna, a najviše su otkupljivane obveznice kompanija iz sektora proizvodnje robe široke potrošnje, telekomunikacionih i industrijskih firmi.

ECB se nada će, putem otkupa obveznica, olakšati kompanijama pribavljanje sredstava, otvarajući im tako put za investicije i zapošljavanje novih radnika, što bi zauzvrat trebalo da podstakne privredni rast i podigne inflaciju.

Do 31. jula, ECB bi trebalo da potroši 13,2 milijarde evra na korporativne obveznice, kupujući 94 odsto njih na sekundarnom tržištu a ne direktno od emitera.

Otkup korporativnih obveznica je tek delić od 80 milijardi evra koliko ECB troši svakog meseca u okviru programa “kvantitativnog labavljenja” ili otkupa državnih hartija od vrednosti.

Izvor:Tanjug
Previous Grad Beograd traži firmu koja će uklanjati vozila, kioske, tezge i zabavne parkove
Next Ubrzana realizacija ruskog kredita, smena direktora zbog kašnjenja potrebne dokumentacije

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Brazil: Recesija završena nakon dve godine

Brazilska ekonomija ostvarila je rast za jedan procenat u prva tri meseca 2017. godine, čime je okončana dvogodišnja recesija, najduža u istoriji ove zemlje, saopštili su zvaničnici.

Makroekonomija 0 Comments

ECB optimistična u pogledu rasta evrozone, kamate ostaju na postojećim nivoima

Evropska centralna banka (ECB) je danas odlučila da zadrži kamate na dosadašnjim nivoima; referentnu  na nula odsto, a kamatu na depozite kod komercijalnih banaka na minus 0,4 odsto.

Makroekonomija 0 Comments

Katar: Embargo arapskih zemalja jednak ekonomskom ratu

Katarske vlasti saopštile su da je embargo koji su im uvele arapske zemlje jednak ekonomskom ratu i da će tražiti naknadu za oblasti koje su ugrožene blokadom. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply