ECB: Otkup obveznica povećao zaduživanje kompanija

ECB: Otkup obveznica povećao zaduživanje kompanija

Kompanije u evrozoni emituju više obveznica otkako je Evropska centralna banka (ECB) u martu donela odluku da počne sa otkupom duga kompanija iz privatnog sektora, saopštila je danas ta institucija.

“Broj novoemitovanih obveznica je značajno porastao nakon što je ECB saopštila da će intervenisati na tržištima”, navodi se u redovnom ekonomskom biltenu ECB-a.

Obim emisije obveznica je, kako se navodi u biltenu, znatno veći od proseka zabeleženog prethodnih godina u drugom tromesečju.

Program otkupa korporativnih obveznica stupio je na snagu 8. juna, a najviše su otkupljivane obveznice kompanija iz sektora proizvodnje robe široke potrošnje, telekomunikacionih i industrijskih firmi.

ECB se nada će, putem otkupa obveznica, olakšati kompanijama pribavljanje sredstava, otvarajući im tako put za investicije i zapošljavanje novih radnika, što bi zauzvrat trebalo da podstakne privredni rast i podigne inflaciju.

Do 31. jula, ECB bi trebalo da potroši 13,2 milijarde evra na korporativne obveznice, kupujući 94 odsto njih na sekundarnom tržištu a ne direktno od emitera.

Otkup korporativnih obveznica je tek delić od 80 milijardi evra koliko ECB troši svakog meseca u okviru programa “kvantitativnog labavljenja” ili otkupa državnih hartija od vrednosti.

Izvor:Tanjug
Previous Grad Beograd traži firmu koja će uklanjati vozila, kioske, tezge i zabavne parkove
Next Ubrzana realizacija ruskog kredita, smena direktora zbog kašnjenja potrebne dokumentacije

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Zemlje visokog rizika za investiranje u budućnosti

Na čelo SAD je došao Trump, evropskim državama predstoje izbori koji bi mogli da iznedre i ultra desničarske vlasti, a ni situacija na drugim kontinentima nije ohrabrujuća.

Makroekonomija 0 Comments

Katalonija – vodeći region po ekonomiji i dugovima

Region Katalonije jedan je od pokretača španske ekonomije, ali je opterećen i ogromnim dugovanjima.

Makroekonomija 2 Comments

Skupština Srbije usvojila budžet za 2017. godinu

Skupština Srbije usvojila je danas budžet za 2017. godinu kojim su predviđeni ukupni prihodi u iznosu od 1.092 milijarde dinara i ukupni rashodi od 1.161 milijardi dinara, sa dificitom od

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply