ECB: Otkup obveznica povećao zaduživanje kompanija

ECB: Otkup obveznica povećao zaduživanje kompanija

Kompanije u evrozoni emituju više obveznica otkako je Evropska centralna banka (ECB) u martu donela odluku da počne sa otkupom duga kompanija iz privatnog sektora, saopštila je danas ta institucija.

“Broj novoemitovanih obveznica je značajno porastao nakon što je ECB saopštila da će intervenisati na tržištima”, navodi se u redovnom ekonomskom biltenu ECB-a.

Obim emisije obveznica je, kako se navodi u biltenu, znatno veći od proseka zabeleženog prethodnih godina u drugom tromesečju.

Program otkupa korporativnih obveznica stupio je na snagu 8. juna, a najviše su otkupljivane obveznice kompanija iz sektora proizvodnje robe široke potrošnje, telekomunikacionih i industrijskih firmi.

ECB se nada će, putem otkupa obveznica, olakšati kompanijama pribavljanje sredstava, otvarajući im tako put za investicije i zapošljavanje novih radnika, što bi zauzvrat trebalo da podstakne privredni rast i podigne inflaciju.

Do 31. jula, ECB bi trebalo da potroši 13,2 milijarde evra na korporativne obveznice, kupujući 94 odsto njih na sekundarnom tržištu a ne direktno od emitera.

Otkup korporativnih obveznica je tek delić od 80 milijardi evra koliko ECB troši svakog meseca u okviru programa “kvantitativnog labavljenja” ili otkupa državnih hartija od vrednosti.

Izvor:Tanjug
Previous Grad Beograd traži firmu koja će uklanjati vozila, kioske, tezge i zabavne parkove
Next Ubrzana realizacija ruskog kredita, smena direktora zbog kašnjenja potrebne dokumentacije

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Ekonomisti: Rast plata i penzija mora da prati privredni rast i inflaciju

Ekonomisti smatraju da je poželjno povećanje plata u javnom sektoru i penzija zbog tog što su manje nego u zemljama koje nisu razvijenije od Srbije, kao i zbog povećanja potrošnje

Najvažnije vesti 0 Comments

Unicredit: Kreditni rast u Srbiji 3,3 odsto ove godine

U regionu Centralne i istočne Evrope kojem pripada i Srbija banke ostvaruju tri puta veće profitne stope nego u Zapadnoj Evropi – 1,3 odsto prema 0,4.

Makroekonomija 0 Comments

Tsipras zadovoljan deblokiranjem pomoći

Grčki premijer Alexis Tsipras pozdravio je odluku kreditora iz EU da deblokiraju novu tranšu finansijske pomoći njegovoj zemlji, ocenivši da je to korak prema oporavku.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply