Cene nafte porasle više od 3 odsto

Cene nafte porasle više od 3 odsto

Cene nafte u sredu su na međunarodnim tržištima porasle više od 3 odsto, podstaknute neočekivano velikim padom zaliha benzina u Sjedinjenim Državama.

Po najnovijim podacima američke vlade zalihe benzina su smanjene za 3,3 miliona barela, suprotno očekivanjima analitičara koji su predviđali pad zaliha za 300.000 barela.

Cena “brent” nafte porasla je 3,18 odsto, na 43,13 dolara za barel, dok je američka WTI nafta poskupela 3,42 odsto, i trgovala se za 40,83 dolara po barelu.

Iako će cene nafte možda još rasti, raspoloženje na tržištu veerovatno se neće značajnije menjati, smatraju analitičari. Prekomerna ponuda, koja već mesecima pritišće cene naniže, mogla bi se dodatno povećati nakon ponovnog pokretanja izvoza iz libijskih luka, koje su bile zatvorene od 2014. godine.

“Raspoloženje je još prilično slabo i pritišće cene nafte”, rekao je Eugen Weinberg iz Commerzbanka. “Iako bi neki faktori trebali podstaći cene, smatram da u ovom trenutku nema vesti koja bi tržišta mogla uveriti da je trend pada cena završen”, dodaje Weinwerg.

Organizacija zemalja izvoznika nafte (OPEC) u sredu je objavila da je referentna cena barela korpe njezine nafte u utorak iznosila 38,29 dolara, što znači da je pala 2,11 odsto u odnosu na prethodno trgovanje.

Previous Otkupna cena kupine niska i pored mnogo boljeg kvaliteta
Next Libija: Intenzivirane borbe za Sirt, rodni grad Moamera Gadafija

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Treći uzastopni pad indeksa, Dow Jones izgubio sve ovogodišnje dobitke

Na Wall Streetu su cene akcija pale i u utorak, treći dan zaredom, što je posledica rasta trgovinskih napetosti nakon što je Washington zapretio uvođenjem dodatnih carina na kineske proizvode, a

Wall Street: Rast indeksa na krilima narednog sastanka u Džekson Holu

Wall Street je u petak zatvorio volatilnu trgovačku sedmicu u kojoj su dominirale špekulacije o podizanju kamatnih stopa već u septembru.

Azijske berze: Oprezna trgovina, manji skok indeksa

Na azijskim berzama su u utorak cene akcija blago porasle, a trguje se oprezno jer ekonomski pokazatelji nisu podsticajni .

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply