Cene nafte porasle više od 3 odsto

Cene nafte porasle više od 3 odsto

Cene nafte u sredu su na međunarodnim tržištima porasle više od 3 odsto, podstaknute neočekivano velikim padom zaliha benzina u Sjedinjenim Državama.

Po najnovijim podacima američke vlade zalihe benzina su smanjene za 3,3 miliona barela, suprotno očekivanjima analitičara koji su predviđali pad zaliha za 300.000 barela.

Cena “brent” nafte porasla je 3,18 odsto, na 43,13 dolara za barel, dok je američka WTI nafta poskupela 3,42 odsto, i trgovala se za 40,83 dolara po barelu.

Iako će cene nafte možda još rasti, raspoloženje na tržištu veerovatno se neće značajnije menjati, smatraju analitičari. Prekomerna ponuda, koja već mesecima pritišće cene naniže, mogla bi se dodatno povećati nakon ponovnog pokretanja izvoza iz libijskih luka, koje su bile zatvorene od 2014. godine.

“Raspoloženje je još prilično slabo i pritišće cene nafte”, rekao je Eugen Weinberg iz Commerzbanka. “Iako bi neki faktori trebali podstaći cene, smatram da u ovom trenutku nema vesti koja bi tržišta mogla uveriti da je trend pada cena završen”, dodaje Weinwerg.

Organizacija zemalja izvoznika nafte (OPEC) u sredu je objavila da je referentna cena barela korpe njezine nafte u utorak iznosila 38,29 dolara, što znači da je pala 2,11 odsto u odnosu na prethodno trgovanje.

Previous Otkupna cena kupine niska i pored mnogo boljeg kvaliteta
Next Libija: Intenzivirane borbe za Sirt, rodni grad Moamera Gadafija

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Oprezna trgovina na tržištima

Na azijskim berzama u ponedeljak se trguje oprezno jer nema vesti koje bi značajnije uticale na tržišta, dok je promet mršav jer se u SAD-u zbog praznika ne radi.

Ole Hansen: Investitori traže utočište u zlatu posle glasanja o Brexit-u

Više o uticaju britanskog referenduma na cenu sirove nafte pročitajte u ekspertskoj analizi direktora sektora za strategiju trgovanja berzanskim robama u Sakso Banci Ole Hansena.

Društvo 0 Comments

Kriptovalute ulaze u fudbal

Sedam klubova engleske Premijer lige počelo je testiranje sistema kriptovaluta za koji očekuju da će ubrzo zameniti tradicionalni način plaćanja.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply