Azijske berze pale, dolar oslabio

Azijske berze pale, dolar oslabio

Na azijskim berzama su u sredu cene akcija pale, drugi dan zaredom, jer ulagače zabrinjavaju niske cene nafte i pad indeksa na Wall Streetu.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 1,7 odsto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 0,9 i 1,7 odsto.

U Šangaju i Singapuru blago su porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 1 odsto, oslabivši drugi dan zaredom.

Azijske ulagače razočarao je jučerašnji pad cena akcijaa na Wall Streetu drugi dan zaredom, što pokazuje da najveća svetska berza gubi na zamahu, nakon što su u julu Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli najviše nivoe u istoriji.

Američka ekonomija ne raste toliko brzo koliko su analitičari očekivali, a ni poslovni rezultati kompanija nisu impresivni.

Uz to, kako je neravnoteža između ponude i potražnje za naftom i dalje velika, cene su ′crnog zlata′ poslednjih dana pod pritiskom, što takođe negativno utiče na tržišta akcija.

Jutros je, doduše, cena barela na američkom tržištu porasla za 20-ak centi, no i dalje se kreće ispod psihološki važne nivoe od 40 dolara, tačnije oko 39,75 dolara.

Na londonskom je tržištu barel poskupeo 19 centi, na 41,99 dolara, no i dalje mu se cena kreće blizu najnižih nivoa od aprila.

To je posledica slabosti potražnje jer najveće svetske ekonomije sporo rastu, a kako bi se rast ubrzao, vlasti i vodeće centralne banke u svetu uvode ili poručuju da će uvesti nove podsticajne mere.

Juče je japanska vlada donela paket podsticajnih mera vredan 13.500 milijardi jena ili 132 milijarde dolara, no to nije impresioniralo ulagače.

berza1

Očekuje se da će u četvrtak i Bank of England usvojiti nove podsticajne mere, pre svega smanjiti ključnu kamatnu stopu jer se rast britanske ekonomije naglo usporava nakon referendumske odluke Britanaca o napuštanju Evropske unije.

No, ti su potezi manje-više već ugrađeni u tržišta, pa se ne očekuje znatniji rast cena akcija, kažu analitičari.

A na valutnim je tržištima dolar oslabio jer je zbog sporog rasta američke ekonomije sve manje verovatno da će tamošnja centralna banka Fed u ovoj godini povećati ključne kamate.

Kurs dolara prema japanskoj valuti kreće se jutros oko 101,10 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 102,55 jena.

Američka je valuta oslabila i prema evropskoj, pa je cena evra porasla na 1,1210 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1170 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous AIK banka preuzima Alpha banku u Srbiji
Next Berza bitcoina obustavila rad zbog velikog hakerskog napada

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Kineske akcije na putu uključenjenja u MSCI indeks

Akcije najvećih kineskih kompanija prešle su juče odlučujući korak u višegodišnjoj kampanji da budu uvrštene u vodeći berzanski pokazatelj tržišta u razvoju, MSCI indeks.

Beogradska berza: Trgovanje juče utihnulo

Trgovanje na Beogradskoj berzi ponovo je juče utihnulo, uz različito kretanje BELEX indeksa. 

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Dobri poslovni rezultati podigli indekse

Cene akcija blago su porasle na Wall Streetu, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija, no trgovalo se oprezno jer se prinosi na američke obveznice kreću na najvišim nivoima

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply