Wall Street pod pritiskom pada cena nafte

Wall Street pod pritiskom pada cena nafte

Na Wall Streetu su u ponedeljak Dow Jones i S&P 500 pali, pod pritiskom pada cena nafte, dok je Nasdaq indeks porastao, zahvaljujući usponu tehnološkog sektora.

Dow Jones oslabio je 0,15 dosto, na 18.404 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,13 odsto, na 2.170 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, 0,43 odsto, na 5.184 boda, najviši nivo u više od godinu dana.

Uspon Nasdaq indeksa najviše se zahvaljuje daljem rastu cena akcija Applea i Alphabeta, krovne kompanije Googlea, nakon što su prošle nedelje ti tehnološki divovi izvestili o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

S druge strane, energetski je sektor juče bio pod pritiskom zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata Exxona i Chevrona, čije su akcije pojeftinile više od 3 odsto.

Pritisak na taj sektor posledica je i daljeg pada cena nafte za 3 odsto, nakon što su već prošle nedelje potonule 7 odsto. Jaz između ponude i potražnje i dalje je prevelik, pa je juče cena barela na američkom tržištu, po prvi put od aprila, zaronila ispod nivoa od 40 dolara.

“Cena nafte ponovo se pojavila kao pokazatelj po kojme ulagači prosuđuju kakav će biti trend na akcionarskim tržištima. Jaz između ponude i potražnje utiče na cene nafte, a one na cene akcija”, kaže Peter Kenny, strateg u firmi Global Markets Advisory Group.

berza1

Ulagače su razočarale i nove naznake nedovoljno snažnog rasta američke ekonomije. Nakon što je u petak objavljeno da je u drugom tromesečju bruto domaći proizvod (BDP) porastao samo 1,2 odsto, dok se očekivao rast od 2,6 odsto, juče objavljeni podaci pokazali su da je u julu proizvođačka aktivnost usporila, dok je građevinska potrošnja u junu pala.

To pokazuje da je rast ekonomija sporiji nego što se mislilo, što ne deluje podsticajno na tržište. Međutim, s druge strane, splasnule su špekulacije o mogućem povećanju kamata američke centralne banke već u septembru, a nastavak razdoblja jeftinog novca pogoduje tržištima kapitala.

I na evropskim berzama su cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,45 odsto, na 6.693 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,07 odsto, na 10.330 bodova, a pariski CAC 0,69 odsto, na 4.409 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Jeftino preprodaju propali biznis
Next Azijske berze pale, dolar stabilan

You might also like

Produkna berza: Cene poljoprivrednih proizvoda u padu

Na domaćem tržištu cene primarnih poljoprivrednih proizvoda treću nedelju za redom beleže silazni trend.

Dinar stagnira, srednji kurs 118,68

Dinar je danas zadržao približno istu vrednost prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji kurs je 118,6836 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

NBS otkupila devize, u ponedeljak srednji kurs 118,1071 dinara za evro

Narodna banka Srbije je kupila 45 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, i zvanični srednji kurs dinara će u ponedeljak, 4. juna, iznositi 118,1071 dinar, što je neznatna promena u

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply