Venecuela: Odobren referendum za smenu predsednika Nikolasa Madura

Venecuela: Odobren referendum za smenu predsednika Nikolasa Madura

Izborni savet Venecuele prošle noći je u načelu odobrio održavanje referenduma na zahtev opozicije za smenjivanje predsednika Republike Nikolasa Madura čija je zemlja u dubokoj ekonomskoj krizi.

Opozicija je do kraja juna sakupila dva miliona inicijalnih potpisa za referendum, koji su potom proveravani, a sada predstoji prikupljanje još potpisa da bi se stiglo do zahtevana četiri miliona.

Za smenjivanje Nikolasa Madura potrebno je da se za to na referendumu izjasni više birača nego što je on dobio glasova na predsedničkim izborima 7,5 miliona glasova, 2013. godine.

Izabran 2013. s mandatom do 2019. godine, šef socijalističke države od parlamentarnih izbora decembra 2015. vlada uz Parlament pod kontrolom koalicije desnog centra, “Jedinstvenog demokratskog stola”.

Opozicija želi da do kraja 2016. godine organizuje referendum protiv Madura, optužujući ga za nestašicu hrane i sve haotičnije stanje u Venecueli.

Ekonomija zemlje oslanja se na rezerve nafte, pa je pretrpela i najveći teret prošlogodišnjeg pada njene cene.

Izvor:Beta
Previous Završena berba: Koliko će iznositi otkupna cena malina?
Next Kina: Spajaju se rivalske kompaniji Uber i Didi

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Borisov: Bugarskoj ne treba rat u Crnom moru

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je u četvrtak da Sofija ne želi da učestvuje u stvaranju zajedničke Crnomorske flote, u čijem sastavu bi, pored nje bile Rumunija, Turska i Ukrajina,

Geopolitika 0 Comments

Merkel: Nemačka mora da nauči da živi sa “ruskom doktrinom”

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da su sajber napadi iz Rusije toliko učestali, da Nemačka mora da nauči da ih tretira kao svakodnevnicu.

Geopolitika 0 Comments

Mere reciprociteta: Iran zabranio ulazak Amerikancima

Iranske vlasti su danas odlučile da primene princip reciprociteta posle odluke američkog predsednika Donalda Trampa da zabrani ulazak Irancima i državljana šest drugih muslimanskih zemalja u SAD, saopštilo je ministarstvo

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply