Oživljavanje projekta izgradnje Turskog toka izaziva strah u EU

Oživljavanje projekta izgradnje Turskog toka izaziva strah u EU

Diplomate iz EU zabrinute su zbog mogućeg oživljavanja projekta izgradnje gasovoda Turski tok koji bi povezao Rusiju i Tursku.

Analitičari, međutim, tvrde da je ovaj projekat pre retorika nego realnost, navodi britanska agencija.

Evropski zvaničnici strahuju da će Turski tok biti proširen kako bi zaobišao Ukrajinu kao tranzitnu rutu za isporuke gasa ka Evropi, što bi, kako dodaje Reuters, povećalo zavisnost od ruske gasne kompanije Gasprom i obustavilo alternativne isporuke iz Kaspijskog regiona.

„Novo prijateljstvo Turske sa Rusijom bi moglo postati problem, ukoliko Rusija pokuša da Ukrajinu zameni Turskom. To ima smisla za Tursku, jer bi dobila jeftiniji gas iz Rusije, ali će to sa sobom doneti probleme, odnosno biće verovatno problem za nas„, izjavio je jedan visoki neimenovani zvaničnik EU, prenosi britanska agencija.

Saradnja Rusije i Turske, gotovo godinu dana od turskog obaranja ruskog vojnog aviona je, prema ocenama analitičara, još uvek krhka, naročito u uslovima krize koju je prouzrokovao pokušaj vojnog puča u Turskoj.

„U vremenima nestabilnosti, ako ste normalni, ne ulazite u velike infrastrukturne projekte“, izjavio je Simone Tagliapietra iz briselske istraživačke kompanije „Bruegel“.

Zvanična Moskva za sada planira izgradnju dva od prvobitno najavljena četiri kraka Turskog toka. Kapacitet jednog kraka je oko 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

foto: activistpost.com

foto: activistpost.com

Sporazum o izgradnji gasovoda Turski tok je postignut u decembru 2014. godine, nakon što se zbog izostanka saglasnosti Bugarske izjalovio projekat izgradnje gasovoda Južni tok.

Prvobitnim planom je bilo predviđeno da četiri linije gasovoda Turski tok imaju kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Međutim, generalni direktor ruskog Gasproma Aleksej Miler je izjavio prošle jeseni da će se graditi samo dve linije gasovoda, jer gasovod Severni tok 2 može da pokrije rastuću tražnju Evrope za gasom.

Nakon što su turske vojne snage oborile u novembru ruski vojni avion na sirijskoj granici, ruski ministar energetike Aleksandar Novak je saopštio da su pregovori o izgradnji gasovoda Turski tok obustavljeni.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Azijske berze pale, dolar stabilan
Next Zašto Aerodrom želi da kupi Sava Centar?

You might also like

Kompanije

Gazprom povećao izvoz gasa u Srbiju za 29,7 odsto

Ruski Gazprom povećao je od 1. januara do 15. oktobra ove godine isporuke gasa u Srbiju za 29,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je danas ta

Energetika i naftna industrija

E.ON potvrdio očekivanja za 2017, veća dividenda od 2018.

Nemačka energetska kompanija E.ON saopštila je da u periodu april-jun zabeležila prilagođeni neto dobitak od 881 miliona EUR što je u skladu sa očekivanjima tržišta i značajno iznad prošlogodišnjeg rezultata.

Energetika i naftna industrija

Holandija: Otvoren jedan od najvećih vetroparkova u svetu

Jedan od najvećih svetskih vetroparkova na moru sa 150 vetroturbina pušten je u rad u Severnom moru oko 85 kilometara od severne obale Holandije, objavio je direktor preduzeća Gemini.