Neuspeli puč koštao Tursku ekonomiju 90 milijardi evra

Neuspeli puč koštao Tursku ekonomiju 90 milijardi evra

Turski ministar trgovine Bulent Tufenkci izjavio je danas da je neuspeli pokušaj zbacivanja vlade predsednika Recepa Tayyipa Erdogana vojnim pučem, koštalo ekonomiju Turske 300 milijardi lira (90 milijardi evra).

On je, u izjavi za turski list “Hurriyet”, kazao da bi visoka cena puča mogla i da poraste, ali je insistirao na tome da su ekonomski temelji Turske solidni.

“Borbeni avioni, helikopteri, oružje, bombe, zgrade: 300 milijardi lira. Možda sam malo potcenio”, rekao je Tufenkci, aludirajući na veliku štetu pričinjenu u noći pokušaja vojnog puča, i dodao “Troškovi bi mogli biti čak i veći”.

Upozorio je, međutim, da se celovita slika mora sagledati u srednjoročnom kontekstu, iako je možda jedan broj investitora već otišao.

“Pučisti su napravili da Turska izgleda kao zemlja trećeg sveta. Investitori ne dolaze posle slika tenkova na ulicama i bombardovanja parlamenta”, naveo je Tufenkci, dodajući da su pojedine inostrane porudžbine otkazane posle puča.

Uprkos tome, Turska je, kako navodi, uspela da situaciju stavi pod kontrolu.

“Da se puč dogodio u nekoj drugoj zemlji, berze se ne bi otvarale najmanje nedelju dana”, kazao je ministar.

Pokušaj vojnog puča u Turskoj se dogodio 15. jula, u noći između petka i subote, ali su finansijska tržišta u toj zemlji otvorena potpuno normalno posle vikenda.

“Kamatne stope nisu značajnije porasle. Gubici na berzama su ograničeni. Nema potrebe za revizijom podataka o privrednom rastu ili izvozu”, istakao je Tufenkci.

 

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Goran Vesić: Sledi rekonstrukcija gradića Pejton
Next Za beogradski aerodrom zainteresovano osam kompanija

You might also like

Najvažnije vesti

Nouriel Roubini: Brexit bi mogao da otera Britaniju u recesiju

Britanija bi mogla da se suoči sa recesijom i gubitkom radnik mesta ukoliko izglasa izlazak iz Evropske unije na referendumu koji se održava u četvrtak, smatra profesor Ekonomije Nouriel Roubini.

Najvažnije vesti

Dogovor Trump-Juncker: Izbegnut je trgovinski rat

Predsednik SAD-a Donald Trump i predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker su se u sredu u Washingtonu dogovorili da će smiriti trgovinske napetosti i krenuti u pregovore o uklanjanju carina i

Makroekonomija

Devizne rezerve Ukrajine porasle 17 odsto u prošloj godini

Devizne rezerve Ukrajine prošle godine su porasle 17 odsto, i 1. januara 2017. su iznosile 15,5 milijardi dolara, saopštila je ukrajinska Centralna banka.