Neuspeli puč koštao Tursku ekonomiju 90 milijardi evra

Neuspeli puč koštao Tursku ekonomiju 90 milijardi evra

Turski ministar trgovine Bulent Tufenkci izjavio je danas da je neuspeli pokušaj zbacivanja vlade predsednika Recepa Tayyipa Erdogana vojnim pučem, koštalo ekonomiju Turske 300 milijardi lira (90 milijardi evra).

On je, u izjavi za turski list “Hurriyet”, kazao da bi visoka cena puča mogla i da poraste, ali je insistirao na tome da su ekonomski temelji Turske solidni.

“Borbeni avioni, helikopteri, oružje, bombe, zgrade: 300 milijardi lira. Možda sam malo potcenio”, rekao je Tufenkci, aludirajući na veliku štetu pričinjenu u noći pokušaja vojnog puča, i dodao “Troškovi bi mogli biti čak i veći”.

Upozorio je, međutim, da se celovita slika mora sagledati u srednjoročnom kontekstu, iako je možda jedan broj investitora već otišao.

“Pučisti su napravili da Turska izgleda kao zemlja trećeg sveta. Investitori ne dolaze posle slika tenkova na ulicama i bombardovanja parlamenta”, naveo je Tufenkci, dodajući da su pojedine inostrane porudžbine otkazane posle puča.

Uprkos tome, Turska je, kako navodi, uspela da situaciju stavi pod kontrolu.

“Da se puč dogodio u nekoj drugoj zemlji, berze se ne bi otvarale najmanje nedelju dana”, kazao je ministar.

Pokušaj vojnog puča u Turskoj se dogodio 15. jula, u noći između petka i subote, ali su finansijska tržišta u toj zemlji otvorena potpuno normalno posle vikenda.

“Kamatne stope nisu značajnije porasle. Gubici na berzama su ograničeni. Nema potrebe za revizijom podataka o privrednom rastu ili izvozu”, istakao je Tufenkci.

 

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Goran Vesić: Sledi rekonstrukcija gradića Pejton
Next Za beogradski aerodrom zainteresovano osam kompanija

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Akcize pune budžet: 160 milijardi dinara više nego 2011. godine

Samo zahvaljujući akcizama, najviše na gorivo i duvan, u državni budžet će se ove godine sliti više od 271 milijarde dinara, za 17 milijardi više nego prošle godine, a čak

Makroekonomija 0 Comments

Prošlogodišnja trgovinska razmena Srbije i Portugala iznosila 36,4 miliona evra

Iz Privredne komore Srbije (PKS) rečeno je da je obim privredne saradnje i trgovinske razmene između Srbije i Portugala skroman, a niska vrednost ostvarenog izvoza iz Srbije u tu zemlju

Kompanije 0 Comments

Fiat, Hesteel i Tigar – na čelu liste najvećih srpskih izvoznika

Fiat Chrysler Automobiles Srbija, železara Hesteel Srbija i Tigar Tyres iz Pirota na čelu su liste 15 najvećih srpskih izvoznika u prva četiri meseca 2017. godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply