Neuspeli puč koštao Tursku ekonomiju 90 milijardi evra

Neuspeli puč koštao Tursku ekonomiju 90 milijardi evra

Turski ministar trgovine Bulent Tufenkci izjavio je danas da je neuspeli pokušaj zbacivanja vlade predsednika Recepa Tayyipa Erdogana vojnim pučem, koštalo ekonomiju Turske 300 milijardi lira (90 milijardi evra).

On je, u izjavi za turski list “Hurriyet”, kazao da bi visoka cena puča mogla i da poraste, ali je insistirao na tome da su ekonomski temelji Turske solidni.

“Borbeni avioni, helikopteri, oružje, bombe, zgrade: 300 milijardi lira. Možda sam malo potcenio”, rekao je Tufenkci, aludirajući na veliku štetu pričinjenu u noći pokušaja vojnog puča, i dodao “Troškovi bi mogli biti čak i veći”.

Upozorio je, međutim, da se celovita slika mora sagledati u srednjoročnom kontekstu, iako je možda jedan broj investitora već otišao.

“Pučisti su napravili da Turska izgleda kao zemlja trećeg sveta. Investitori ne dolaze posle slika tenkova na ulicama i bombardovanja parlamenta”, naveo je Tufenkci, dodajući da su pojedine inostrane porudžbine otkazane posle puča.

Uprkos tome, Turska je, kako navodi, uspela da situaciju stavi pod kontrolu.

“Da se puč dogodio u nekoj drugoj zemlji, berze se ne bi otvarale najmanje nedelju dana”, kazao je ministar.

Pokušaj vojnog puča u Turskoj se dogodio 15. jula, u noći između petka i subote, ali su finansijska tržišta u toj zemlji otvorena potpuno normalno posle vikenda.

“Kamatne stope nisu značajnije porasle. Gubici na berzama su ograničeni. Nema potrebe za revizijom podataka o privrednom rastu ili izvozu”, istakao je Tufenkci.

 

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Goran Vesić: Sledi rekonstrukcija gradića Pejton
Next Za beogradski aerodrom zainteresovano osam kompanija

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Jerun Daiselblum: MMF nepotrebno pesimističan

Iznenađen sam najnovijom analizom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o Grčkoj, koja je nepotrebno pesimistična, izjavio je danas šef evrogrupe Jerun Daiselblum.

Makroekonomija 0 Comments

Svetska banka povećala prognozu rasta BDP-a Srbije za 2017. godinu

Svetska banka je povećala prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za 2017. godinu za 0,5 procentnih poena na 2,8 odsto, u odnosu na prvobitnu procenu iz juna prošle godine.

Makroekonomija 0 Comments

Mario Draghi: Tržišne reforme treba da koriste svima

Guverner Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi izjavio je da vlade zemalja moraju da obezbede da protržišne reforme stvaraju ekonomsku korist za sve ako se ide na smanjenje radničkih prava.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply