Nafta klizi prema kritičnim cenovnim nivoima

Nafta klizi prema kritičnim cenovnim nivoima

Cene nafte fluktuirale su na međunarodnim tržištima, od snažnih dobitaka na početku dana, do nove najniže cene u skoro četiri meseca.

Zbog slabljenja dolara cene nafte su u prepodnevnim satima bile u porastu. Nekoliko sati kasnije, nafta je opet pojeftinila zbog straha od prekomerne ponude.

Cena “brent” nafte pala je 0,71 odsto, na 41,84 dolara za barel, dok je cena američke WTI nafte pala 1,27 odsto, na 39,55 dolara, ispod granice koju analitičari smatraju kritičnom. U poslednjih pet nedelja cene nafte su pale za više od 20 odsto.

“Mnogo se govori o zasićenosti ponude naftnih derivata, nakon zasićenosti na tržištu sirove nafte, a to je zabrinjavajući pokazatelj za potražnju za naftom”, rekao je Frank Klumpp, analitičar naftnih tržišta iz Landesbank Baden-Wuerttemberga.

Globalne zalihe goriva su prepune, budući da rafinerije prekomerno proizvode dizel, benzin i mlazna goriva, a zasićenost ponude smanjila je profitne marže.

Analitičari ističu da će visoki nivoi sirove nafte i njezinih proizvoda i nadalje predstavljati uteg na tržištu te će kao rezultat toga rafinerije verovatno smanjiti porudžbine za sirovom naftom i pod pritisak staviti potražnju za naftom.

“Kroz rafinerije će prolaziti smanjene količine sirove nafte, past će potražnja za njome”, navode iz BMI Research.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznika nafte (OPEC) u utorak na svojoj stranici objavila da je referentna cena barela korpe njezine nafte u ponedeljak iznosila 39,10 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromenjena u odnosu na prethodni trgovački dan.

U fokusu investitora će biti izveštaji o zalihama sirove nafte u SAD koji će, odvojeno, objaviti Američki institut za naftu (API) kasno večeras i sutra Američko ministarstvo energetike (EIA).

Previous Novi Zeland: Udvostručena cena šumskog zemljišta zbog meda
Next Kurs dinara: U sredu 123,31 dinara za evro

You might also like

Beogradska berza: Blagi pad indeksa drugi dan zaredom

Beogradsko tržište akcija i danas je zabeležilo blagi pad vrednosti. Zahvaljujući državnim obveznicama promet je, za razliku od juče, bio solidan.

Wall Street: Pad indeksa drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija pale drugi dan zaredom nakon što je objavljeno da je otpušten američki državni sekretar Rex Tillerson i da su moguće dodatne carine na uvoz kineskih

Azijske berze porasle treći dan, dolar ojačao

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija porasle, treći dan zaredom, jer je ulagače ohrabrio rast Wall Streeta na kojemu vlada optimizam uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply