Libija: Vlada zatražila od SAD da obnove vazdušne udare protiv Islamske države

Libija: Vlada zatražila od SAD da obnove vazdušne udare protiv Islamske države

Američka vojska je u vazdušnim napadima na ekstremiste Islamske države (IS) u libijskom gradu Sirtu gađala jednu lokaciju sa tenkom i dva vozila IS, rekao je portparol Pentagona.

“Udari su imali za cilj određenu lokaciju sa tenkom, dok su u odvojenom napadu gađana dva vozila IS”, kazao je portparol Piter Kuk (Peter Cook) na konferenciji za novinare.

Pentagon je u ponedeljak saopštio da je američka vojska izvela vazdušne udare na položaje IS u Sirtu na zahtev libijske Vlade nacionalnog sporazuma, a odobrio ih je američki predsednik Barak Obama na preporuku ministra odbrane Eštona Kartera (Ashtona Carter) i predsedavajućeg Generalštaba vojske SAD, generala DŽozefa Danforda (Josepha Dunford).

Vazdušni udari američke vojske na položaje IS će “pomoći libijskoj vladi da ostvari odlučan, strateški napredak” u borbi protiv džihadista, navodi se u saopštenju.

Libijski premijer Fajez Seradž (Fayez Sarraj) je potvrdio da je libijska međunarodno priznata vlada zatražila od SAD vazdušne udare protiv IS u Sirtu i da su prvi udari izvedeni danas.

“Prvi udari su izvedeni danas na određene lokacije u Sirtu i izazvale su teške gubitke u neprijateljskim redovima”, rekao je Seradž.

Snage libijske vlade se od maja u Sirtu bore protiv džihadista.

Izvor:Tanjug
Previous Aleksandar Vučić: Nova Vlada do 11. avgusta
Next Rast BDP-a Srbije u drugom kvartalu 1,8 odsto

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Sirija: Kurdi prekrajaju mapu?

Dok vojna alijansa koju predvode trupe SAD-a napreduje u borbi protiv pripadnika Islamske države na severu Iraka, njihovi politički saveznici napreduju ka sopstvenom cilju – dobijanju federalne oblasti u novoosvojenim

Geopolitika 0 Comments

Kina i Rusija alternativa Turskoj za EU

Kina je spremna da razmotri zahtev Turske za prijem u Šangajsku organizaciju za saradnju, nakon što je predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio takvu mogućnost.

Geopolitika 0 Comments

Merkel pozvala EU na veću međusobnu saradnju: Ne postoji garancija večnosti u odnosima sa SAD

Nemačka kancelarka Angela Merkel je pozvala države članice Evropske unije (EU) da povećaju nivo bezbednosne i odbrambene saradnje, jer, kako je navela, ne postoji garancija večnosti u odnosima sa SAD.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply