Kina poslala upozorenje po pitanju Južnog kineskog mora

Kina poslala upozorenje po pitanju Južnog kineskog mora

Kina je danas poslala jasno upozorenje da će čuvati svoje interese na Južnom kineskom moru što bi, po mišljenju nekih pravnih stručnjaka, moglo da znači i da će strancima koji uđu u sporna pomorska područja – biti suđeno, javio je CNN.

Upozorenje je došlo u vidu detaljnog objašnjenja prošlomesečne presude Međunarodnog arbitražnog suda u Hagu po kome kineske teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru “nemaju pravni osnov” po Konvenciji UN o pravu mora.

Kineski vrhovni narodni sud saopštio je danas tumačenje presude suda u Hagu po kome “postoji jasna osnova da Kina čuva poredak na moru, bezbednost i svoje interese na moru kao i da vrši integrisano upravljanje morima nad kojima ima jurisdikciju.”

Kina smatra da gotovo čitavo Južno kinsko more pripada njoj, uključujući i ostrva 1.200 kilometara od njenih obala, dok susedne zemlje poput Filipina, Malezije, Bruneja i Vijetnama to osporavaju.

Majkl Dejvis, profesor prava na Univerzitetu u Hong Kongu rekao je CNN-u da je saopštenje kineskog vrhovnog suda “zabrinjavajuće” jer po njemu sugiriše da će Kina suditi ljudima koji uđu u vode koje ona smatra svojim.

Izvor:Tanjug
Previous Kurs dinara: U sredu 123,31 dinara za evro
Next Srbija: Veća dobit lizing kompanija

You might also like

Geopolitika

Sukob turskih i kurdskih snaga u Siriji

Kurdski borci sukobili su se u subotu sa turskom vojskom u tenkovima na severu Sirije, u blizini granice sa Turskom.

Geopolitika

Lavrov i Keri o nastavaku pregovora za razrešenje situacije u Siriji

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri razgovarali su danas telefonom o Siriji i saglasili se da nastave ekspertske konsultacije u pokušaju da reše tamošnju

Geopolitika

Sirija: Manbij u rukama opozicionih snaga, sledi bitka za Raku

“Demokratske snage Sirije” (SDF) saopštile su da je Manbij, strateški važan grad na severu Sirije oslobođen od pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).