Kanada i Australija uvele dodatne poreze na nekretnine za strane investitore

Kanada i Australija uvele dodatne poreze na nekretnine za strane investitore

Kanada i Australija su proteklog meseca uvele dodatni porez na nekretnine za strane investitore kako bi ih sprečili da dižu cenu imovine, čineći je manje dostupnom domaćim kupcima.

Kupci koji nemaju kanadsko državljanstvo moraće ubuduće prilikom kupovine imovine u Kanadi izdvojiti do 20 odsto više sredstava, dok je u Australiji porez na nekretnine za strane investitore povećan do 10 odsto.

Međutim, porez za strance ne primenjuje se na nivou države. Dodatnu taksu stranci moraju platiti samo u područjima gde je primetan priliv stranog kapitala, poput Vankuvera u Kanadi, gde su Kinezi za mesec dana kupili imovine u vrednosti za više od milijardu dolara, ili Sidneja u Australiji, te u drugim većim gradovima u obe države.

Australija i Kanada su dve države u kojima su bogati Kinezi najčešći kupci nekretnina i i uglavnom se njih optužuje za enormni rast cena stambenog prostora.

Ove dve države nisu jedine gde vlasti pokušavaju zaustaviti priliv spekulativnog kapitala na lokalno tržište nekretnina. Slične mere su već preduzete u Švajcarskoj, Hong Kongu, Singapuru i Meksiku.

Izvor:Agencije
Previous Evropske berze pale na najniži nivo u poslednje dve nedelje
Next Završena berba: Koliko će iznositi otkupna cena malina?

You might also like

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Stambeni krediti nikad povoljniji, ali mogu da poskupe

Stambeni krediti indeksirani u evrima nikada nisu bili povoljniji, što je rezultat istorijski niske, odnosno negativne kamate na evro od minus 0,25 odsto.

Društvo 0 Comments

Srbija: Rekordan broj građevinskih dozvola u septembru

U septembru je u Srbiji izdato 1.377 građevinskih dozvola, što je najbolji rezultat od 2007. godine, od kada Republički zavod za statitistiku prati ove podatke, saopštilo je u sredu Ministarstvo

Nekretnine 0 Comments

Evropska tržišta nekretnina snažno porasla na kraju prošle godine

Cene nekretnina u većem delu Evrope snažno su porasle u poslednjem tromesečju 2015. pokazuje kvartalni izveštaj agencije Global Property Guide.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply