Cene dijamanata u padu, trgovci oprezni

Cene dijamanata u padu, trgovci oprezni

Uzdržana tražnja, pad cena brušenih dijamanata, te manja proizvodnja a veća prodaja nebrušenih dijamanata, osnovne su karakteristike kretanja na tržištu u 2016. godini, izvestila je Rapaport Group.

Cene poliranih dijamanata u julu su pale, nastavljajući tako trend iz drugog tromesečja. RAPI indeks za 1-karatne dijamante u julu je oslabio 1,7 odsto, dok je u odnosu na isti mesec prošle godine RAPI slabiji za 4,7 odsto, navodi se u izveštaju.

Po podacima Rapaport-a,  globalni proizvođači dijamanata De Beers i ALROSA su u prvoj polovini godine zbog pada potražnje smanjili proizvodnju. Istovremeno, povećana je prodaja nebrušenih dijamanata jer trgovci žele da popune zalihe ispražnjene tokom praznika na kraju 2015. godine.

Rapaport ne očekuje povećanje dinamike na tržištu dijamanata ni u trećem kvartalu, a normalizacija aktivnosti bi, po njihovom mišljenju, trebala uslediti nakon sajma u Hong Kongu u septembru.

Izvor:Agencije
Previous Za beogradski aerodrom zainteresovano osam kompanija
Next Reciklaža isplativ biznis, ali nerazvijen

You might also like

Svetske berze

Evro ojačao 0,7% prema dolaru za nedelju dana

Evro je protekle nedelje ojačao na međunarodnim tržištima valuta, podstaknut spekulacijama da bi Evropska centralna banka mogla povećati kamatne stope pre isteka kraja programa kvantitativnog popuštanja.

Svetske berze

Azijske berze: Treći uzastopni pad indeksa

Na azijskim berzama cene akcija su pale i u sredu, treći dan zaredom, a najviše u Kini, što je posledica trgovinskih napetosti između Washingtona i Pekinga, dok su cene nafte

Najvažnije vesti

Očaj trgovaca uranijumom

Cena uranujima spustila se prvih dana novembra 2016. na najniži nivo, nezabeležen još od 2005. godine.