Beograd dobija novi most kod Ade Huje u vrednosti od 180 miliona evra

Beograd dobija novi most kod Ade Huje u vrednosti od 180 miliona evra

Gradski arhitekta Milutin Folić je najavio da bi Beograd trebalo da dobije još jedan most preko Dunava, kod Ade Huje, čime bi se spojili Pančevački i Slanački put.

– Sada rešavamo imovinsko pravne odnose i očekujem da ćemo već krajem naredne i početkom 2018. godine imati spremnu dokumentaciju za taj most – rekao je Folić Tanjugu.

Predviđeno je da most bude izgrađen u četiri segmenta – od Pančevačkog puta do obaloutvrde, od obaloutvrde do Ade Huje, od Ade do Višnjičkog bulevara i od Bulevara do Slanačkog puta, a novi most planiran je kao deo srednjeg prstena oko prestonice.

Govoreći o infrastrukturnim projektima grada, gradski arhitekta Milutin Folić je podsetio da je u planu i proširenje tramvajskog mosta, izgradnja tunela od Savskog mosta do Bulevara despota Stefana, kao i tunel od Mosta na Adi do Autokomande.

– Ukupno, dva tunela i dva mosta, prema prvim procenama, koštala bi oko 400 mil EUR i grad radi na tome da se obezbede sredstava za ta četiri infrastruktirka projekta – rekao je Folić.

Ističe, međutim, da u budžetu grada sada nema novca za finansiranje tih projekata.

– Sada vraćamo stare kredite i nakon toga otvara se mogućnost da se grad dodatno zaduži, ili da na neki drugi način pokrene projekte – kazao je Folić.

Prema procenama, most preko Ade Huje, sa pristupnim saobraćajnicama trebalo bi, objašnjava Folić, da košta oko 180 miliona evra.

– To je procena Direkcije na osnovu ranijeg iskustva. Tunel ispod beorgadskog grebena bi koštao oko 100 miliona evra, a proširenje tramvajskog mosta između 30 i 40 miliona evra – rekao je Folić.

Kada je reč o Savskom mostu, u toku su pripreme za tender za projektovanje mosta, dok je, kada je reč o tunelu, u toku izrada plana detaljne regulacije, koji bi trebalo da bude gotov do sredine sledeće godine, a radi se i analiza dva moguća rešenja.

Prema planu, Savski most će imati po dve saobraćajne trake u oba smera, pešački i biciklistički deo, koji će biti iznad dela kojim idu tramvaji. U nastavku tog mosta, pored Ekonomskog fakulteta, ulaziće se u tunel ispod beorgadskog grebena, koji će izlaziti u Bulevar despota Stefana.

Nakon analize i izrade plana, znaće se da li će obe trake u oba smera izlaziti u Bulevar despota Stefana, ili će po jedna u svakom smeru “ići” u bulevar, dok će se druge dve ulivati u Cvijićevu ulicu, precizirao je Folić.

– To je važna veza, jer će smanjiti zagađenje u gradu za oko 15 procenata, vreme koje ljudi troše da bi prošli kroz grad za 13-14 odsto, kao i buka – objasnio je Folić i dodao da je izgradnja tunela “logična”, budući da, kako kaže, ideja o njegovoj izgradnji postoji od 70-ih godina.

Podsetio je da je u prethodne dve godine grad usvojio oko 130 planova regulacije, te da će se nastaviti na usvajanju novih, jer je cilj da u naredne dve godine ceo grad bude u potpunosti pokriven planovima, kako bi zainteresovani investitori ili građani koje žele da grade mogli da dobiju dozvolu.

foto: kurir.rs

foto: kurir.rs

Neizgrađen prostor između Višnjičke ulice i obale Dunava godinama je u žiži gradskih urbanista, a planirana namena tog prostora menjala se nekoliko puta.

Nove ideje stižu novim Planom detaljne regulacije područja Ada Huja, koji obuhvata površinu od oko 300 hektara, u priobalnom pojasu. Upravo tu je planiran novi gradski centar koji ima vezu sa centrom Karaburme, ali i sa drugim delovima grada preko Ruzveltove ulice i Ulice despota Stefana.

Uređenjem Dunavskog keja kao zelenog poteza, ovaj centar treba da bude povezan sa sportsko-rekreativnim kompleksom na Adi Huji. S obzirom na istaknut položaj na obali Dunava i ulogu u formiranju siluete grada, objekti koji će se graditi moraju biti reprezentativni, a visina ne bi trebalo da ugrozi vizure sa Dunava na Zvezdaru, odnosno sa Milićevog brda na Novi Beograd i Zemun.

Planirano je da postojeći privredni kompleksi u zoni Višnjičke ulice i na Adi Huji budu transformisani u mešovite gradske centre sa objektima za stanovanje. Sportsko-rekreacioni centar Ada Huja biće namenjen motonautičkim sportovima i karting vožnjama, uz mogućnost formiranja manje marine.

Upravo u zoni Ade Huje planiran je koridor za budući novi drumski most preko Dunava, koji je gradski arhitekta Milutin Folić najavio. U koridoru Višnjičke ulice, prema naselju Mirijevo, planirana je u prvoj fazi izgradnja tramvajske pruge.

Izvor: Agencije
Previous Evropske berze: Bankarski sektor pritisnuo berze
Next WhatsApp ne briše u potpunosti izbrisane razgovore

You might also like

Saobraćaj 0 Comments

BMW-ovo rešenje za skladištenje električne energije u domovima

Nakon Tesle i Nissana, i BMW je predstavio svoje rešenje za skladištenje električne energije u domovima.

Turizam 0 Comments

Sledeće sedmice kreću vozovi ka Solunu, Sofiji i Istanbulu

Preduzeće Srbija Voz a.d. saopštilo je da će od 1. juna ponovo saobraćati međunarodni vozovi na relacijama ka Solunu, Sofiji i Istanbulu.

Kompanije 0 Comments

Rusija i Japan žele da izgrade najdužu železničku prugu na svetu

Rusija i Japan planiraju da uspostave železničku rutu za transport tereta, koja će postati “treći distribucioni kanal” između dve zemlje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply