Svetske berze: Pad cena nafte pritisnuo tržišta

Svetske berze: Pad cena nafte pritisnuo tržišta

Podatak da su samo 4 glavna indeksa od deset vodećih berzi u svetu prošle nedelje poslovala sa dobitkom ukazuje na oprez u trgovanju na globalnim tržištima kapitala.

Posledica je to nedovoljno dobrih poslovnih rezultata kompanija, a ni makroekonomski indikatori iz najvećih svetskih ekonomija nisu bili impresivni.

Na Wall Street-u prošle je nedelje Dow Jones oslabio 0,75 odsto, a S&P 500 indeks za 0,1 posto. Nasdaq indeks naprotiv ojačao je 1,2 posto.

Međutim, na mesečnom nivou sva tri američka indeksa su zabeležila dobitke, sa samo nekoliko poena ispod rekorda. Indeks S&P 500 je za mesec dana ojačao 3,6 odsto, Dow Jones 2,8 odsto a Nasdaq je porastao 6,6 odsto.

Rast Nasdaq indeksa zahvaljuje se rastu cena akcija u tehnološkom sektoru, nakon što je niz tehnoloških divova – od Facebooka i Applea do Amazon i Alphabeta, matične kompanije Googlea – objavilo o boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima u drugom tromesečju.

S druge strane, pod pritiskom je bio energetski sektor kako zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata divova, kao što su Exxon, Chevron i Shell, tako i zbog pada cena nafte.

Foto: alarabiya.net

Foto: alarabiya.net

Nakon niza podataka koji pokazuju da je proizvodnja i dalje prevelika u odnosu na potražnju, na svetskim tržištima jr prošle nedelje cena “brent” nafte pala oko 7 odsto i u petak se trgovala za 43,53 dolara po barelu. Na mesečnom nivou severnomorska nafta je pojeftinila više od 12 odsto. Cena američke nafte je za nedelju dana pala 5,9 odsto, na 41,60 dolara za barel, a od početka meseca cena joj je pala za skoro 14 odsto.

Na evropskim berzama, najbolje nedeljne rezultate su ostvarili glavni indeks nemačke berze DAX sa rastom vrednosti 1,87 odsto i francuski CAC40 koji je ojačao 1,34 odsto. Indeks berze u Londonu je oslabio 0,09 odsto. Međutim, na mesečnom nivou FTSE je porastao 8,14 odsto, dok je DAX u minusu 3,70 odsto a CAC40 je tokom jula oslabio 0,97 odsto.

Glavni indeks vodeće berze u Aziji, japanski Nikkei prošle je sedmice oslabio 0,35 odsto, a za mesec dana -3,06 odsto.

Pozitivan rezultat u prošloj je nedelji ostvario indijski SENSEX, +0,89 odsto, a na mesečnom nivou +8,01 odsto.

Sa najslabijim performansama je Shanghai Composite koji je protekle nedelje oslabio 1,11 odsto. Od početka jula indeks berze u Šangaju izgubio je na vrednosti 5,01 odsto.

Hongkonški Hang Seng je u prošloj sedmici zabeležio gubitak 0,33 odsto, ali je posmatrano za mesec dana u plusu 1,39 odsto.

Naredne sedmice u fokusu investitora biće podaci iz američkog i kineskog proizvodnog sektora, zatim sastanak britanske Centralne banke od kojeg se očekuju dodatne podsticajne mere i najvažniji, “majka svih podataka” izveštaj sa američkog tržišta rada.

Izvor:Agencije
Previous Turske snage blokirale NATO bazu Indžirlik
Next Više od preduzetništva: Priča o Libanu, entuzijazmu, uspešnom biznisu

You might also like

Evro danas 120,65 dinara

Dinar je danas oslabio 0,1 odsto prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji devizni kurs je 120,6585 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Indeksi bez promene, ulagači oprezni

Na Wall Streetu su u utorak u opreznom trgovanju Dow Jones i S&P 500 indeks ostali gotovo nepromenjeni, dok je Nasdaq dostigao novi rekord zahvaljujući usponu cena akcija u tehnološkom sektoru.

Dinar je danas oslabio, kurs 118,77

Dinar je danas oslabio za 0,2 odsto prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji kurs je 118,7742 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply