Okončana blokada NATO baze u Turskoj

Okončana blokada NATO baze u Turskoj

Turske vlasti su nakon četiri sata blokade ponovo omogućile nesmetan prolaz u i iz vojne vazduhoplovne baze Indžirlik na jugu zemlje, glavne baze za operacije protiv ekstremista Islamske države, javio je Bloomberg pozivajući se na lokalne medije.

Odluka je doneta nakon sastanka bezbednosnih zvaničnika.

Američka agencija navodi da je do blokade doslo dan uoči posete Turskoj mornaričkog generala Džozefa Danforda, šefa Generalštaba oružanih snaga SAD.

Oko 7.000 turskih specijalaca u oklopnim vozilima opkolilo je vazduhoplovnu bazu Indžirlik, koju koriste snage SAD i NATO, javili su jutros lokalni mediji.

Turski ministar za pregovore sa Evropskom unijom Omer Čelik je objasnio da se radi o “bezbednosnoj proveri”, ali su se pojavile i spekulacije o novom pokušaju puča, nakon onog neuspelog od 15. jula.

Turski list “Hurijet” je ranije objavio da je policija u gradu Adana, blizu kojeg se nalazi Indžirlik, dobila dojavu o novom pokušaju puča, nakon čega su tamo odmah poslate specijalne snage.

Ulaz u bazu je blokiran, a na fotografijama koje su snimili građani se vide specijalci sa automatskim oružjem i vodeni topovi, koji se obično koriste tokom protesta.

Čelik je, međutim, na Tviteru pokušao da umiri javnost, napisavši: “Obavili smo generalnu bezbednosnu proveru. Sve je u redu”.

Jedan broj pristalica turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana se navodno okupio u blizini kordona koji okružuje bazu, navodi sajt RT, dodajući da okupljanje ipak nije masovno, kao ni napeto kao što je bilo tokom nedavnih protesta u Adani, na kojem su demonstranti tražili zatvaranje baze.

Izvor:Tanjug
Previous Više od preduzetništva: Priča o Libanu, entuzijazmu, uspešnom biznisu
Next NBS: Povećano interesovanje stranih investitora za ulaganje u dinar

You might also like

Politika 1Comments

Sud u Hagu odbio zahtev BiH za reviziju presude protiv Srbije

Međunarodni sud pravde u Hagu odbio je zahtev Bosne i Hercegovine za reviziju presude protiv Srbije.

Politika 0 Comments

Svetska banka: Još krupnih zadataka pred Srbijom

Srbija je protekle godine menjala zakone i sprovela 28 reformi, a rezultat su bolji uslovi poslovanja i četiri mesta bolja pozicija na rang listi 190 zemalja sveta po lakoći poslovanja

Politika 0 Comments

Mihajlović: Protivnika kandidature Vučića ima i u SNS; Blic: Nikolić ucenjuje SNS podrškom Jeremiću?

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je da protivnika kandidature lidera Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića za predsednika Srbije ima i u opoziciji, među tajkunima, ali i među članovima SNS-a.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply