Dolar oslabio u odnosu na vodeće svetske valute, evro blizu 1,12 dolara

Dolar oslabio u odnosu na vodeće svetske valute, evro blizu 1,12 dolara

Na međunarodnim valutnim tržištima američki dolar je prošle nedelje oslabio u odnosu na vodeće svetske valute usled slabijih podataka o rastu američke privrede u drugom kvartalu.

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi 6 svetskih valuta, u petak je oslabio 1,18 odsto, a od početka jula meseca 0,4 odsto.

U odnosu na zajedničku evropsku valutu, američka je u petak oslabila 0,88 odsto, pa se evrom trgovalo po ceni 1,1174 dolara. Na mesečnoim nivou evro je prema dolaru ojačao 0,8 odsto, a od početka godine skoro 3,0 odsto.

Izveštaj američkog Sekreterijata za trgovinu je pokazao da je američka ekonomija u drugom kvartalu 2016. rasla sporijim tempom nego što se očekivalo, pa su smanjene spekulacije da bi Federalne rezerve mogle povećati kamate već u septembru.

Privreda SAD je u drugom tromesečju porasla za skromnih 1,2 odsto na godišnjem nivou, što je ispod očekivanja analitičara koji su predviđali rast od 2,6 odsto. Podaci o rastu bruto domaćeg proizvoda SAD za prvi kvartal su revidirani naniže, sa 1,1 odsto na 0,8 odsto, zbog slabijeg izvoza i manjih investicija u izgradnju stambenih nekretnina.

“Neki delovi izveštaja o BDP-u nisu tako slabi kao glavni podatak, ali taj podatak ipak pokazuje da bi Fed mogao za neko vreme odložiti povećanje kamata”, mišljenja je Alan Ruskin, direktor u Deutsche banci.

I dok je gotovo sigurno da američka centralna banka neće povećati kamate u septembru, ostaje opcija da će takvu odluku doneti u decembru, kažu analitičari.

JenTrgovanje na međunarodnim tržištima u petak je obeležio snažan rast japanske valute, nakon što je Japanska centralna banka, Bank of Japan, razočarala investitore odlukom da samo blago poveća program kupovine fondova (ETF), dok nisu povećali programe kupovine druge imovine, uključujući državne obveznice. Takođe, kamatna stopa od 0,1 odsto, koju centralna banka naplaćuje poslovnim bankama za držanje novca na njenim računima, je ostala nepromenjena.

“Bojažljiva odluka monetarnih vlasti ukazuje na činjenicu da je Japan dostigao krajnju granicu ublažavanja monetarne politike”, smatra Ben Sy, analitičar u azijskoj filijali “J.P. Morgan”

U takvom okruženju, jen je prema dolaru zabeležio dnevni dobitak od 3,04 odsto. U čitavom ovom mesecu japanska valuta je u odnosu američku ojačala 1,1%, a od početka 2016., uprkos naporima Bank of Japan, vrednost jena je porasla 15 odsto.

Izvor:Agencije
Previous I u Srbiji sve više investiraju u zlato
Next Turske snage blokirale NATO bazu Indžirlik

You might also like

Azijske berze: Oprez uoči poruka iz Feda

Na azijskim berzama jutros, baš kao i juče na Wall Streetu, vlada oprez jer ulagači nisu voljni reskirati uoči završetka dvodnevne sednice čelnika američke centralne banke koja je počela juče.

Najvažnije vesti 0 Comments

Tenzije između SAD i Severne Koreje “progutale” 4,5 milijardi dolara Bezosu, Gatesu i Zuckerbergu

Verbalni rat između Donalda Trumpa i Severne Koreje koštao je Jeffa Bezosa, Billa Gatesa i Marka Zuckerberga čak 4,5 milijardi dolara jer su akcije pale usled povećanja političke napetosti.

Azijske berze: Indeksi na najvišem nivou u četiri meseca

Na azijskim su berzama u četvrtak cene akcija dostigle najviše nivoe u četiri meseca, zahvaljujući jačanju Wall Streeta i sklonosti ulagača prema rizičnijim investicijama.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply