Vladimir Putin u poseti Sloveniji

Vladimir Putin u poseti Sloveniji

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin stiže danas u jednodnevnu posetu Sloveniji, gde će razgovarati sa rukovodstvom te zemlje i učestvovati na ceremoniji povodom obeležavanja 100-godišnjice izgradnje Ruske kapelice, na prevoju Vršič.

Ruska kapelica podignuta je ruskim ratnim zarobljenicima iz Prvog svetskog rata stadalim u igradnji puta preko Vršiča, i sada predstavlja simbol prijateljstva dva naroda koji, kako se ocenjuje, i danas imaju izuzetno dobre odnose.

Putin će, pored toga, na groblju u Ljubljani otkriti spomenik poginulim ruskim i sovjetskim vojnicima, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Radi se pre svega o memorijalnoj ceremoniji povodom obeležavanja 100-godišnjice izgradnje Ruske kapelice na prevoju Vršič. Takođe će u Ljubljani biti otkriven spomenik ruskim i sovjetskim vojnicima koji su poginuli na teritoriji Slovenije tokom Prvog i Drugog svetskog rata”, izjavio je Peskov, prenose RIA Novosti.

Osim toga, Peskov je istakao da će prilikom posete Sloveniji biti održani razgovori Putina sa slovenačim državnim vrhom, a potom su planirane i izjave za medije.

Peskov je, kako se navodi, rekao da bi Putinovu posetu Ljubljani podelio na dva dela: memorijalni i radni.

Slovenački predsednik Borut Pahor izjavio je u intervjuu za Tas s da predstojeća poseta Putina predstavlja potvrdu prijateljstva dve zemlje i da će izgraditi međusobno poverenje.

Putinova poseta predstavlja potvrdu “tradicionalog prijateljstva Slovenije i Rusije, uprkos nekim razlikama zbog stavova dveju zemalja po određenim važnim pitanjima”, rekao je on.

Baš zbog tih razlika Putinova poseta je dodatno dobila na značaju, kaže Pahor i dodaje da to “jača uverenje o potrebi dijaloga”, navodi se u intervjuu čije delove je prenela slovenačka agencija STA.

Šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec je za posetu Putina rekao da je po svojoj prirodi komemorativna, ali je potvrdio da će na marginama predviđenih ceremonija biti održani i neformalni susreti.

Odgovarajući na kritike upućene slovenačkoj vladi da Putinovu posetu Ljubljana prikazuje kao komemorativnu, dok u Kremlju kažu da je to i radna poseta, Erjavec je rekao da “neformalni razgovori tokom takvih poseta nisu ništa neuobičajeno”, prenelaje STA.

“To nije zvanična poseta, već komemorativna da bi se obeležila 100-godišnjica Ruske kapelice”, rekao je on i dodao da je “takođe planirana radna večera, na kojoj ćemo verovatno razgovarati o drugim temama”.

Slovenački izveštavaju da će tokom kratkog boravka prvog čoveka Rusije u Sloveniji biti preduzete najstrože mere obezbeđenja, a predviđeno je da svi koji će se uputili prema Vršiču, gde je Ruska kapelica, na nekoliko mesta prođu bezbednosnu proveru.

Ovo je inače treća poseta Putina Sloveniji, sa kojom Rusija ima i odličnu saradnju na planu ekonomije. Uprkos evropskim sankcijama Slovenija nije prekidala saradnju sa Rusima, a u planu su mnogi projekti koji će tek biti realizovani.

Izvor:Tanjug
Previous Priština: Više od 40 osoba povređeno u stampedu posle pucnjave
Next Kurdi pokušali da zauzmu bazu na jugoistoku Turske

You might also like

Politika 0 Comments

Dačić: Ne mogu da verujem da EU ne može da utiče na Hrvatsku i Bugarsku

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da iza blokiranja otvaranja pregovaračkog poglavlja 26, koje se tiče obrazovanja i kulture, ne stoje Hrvatska i Bugarska.

Politika 0 Comments

Odbijen zahtev za ponavljanje parlamentarnih izbora

Republička izborna komisija (RIK) je na današnjoj sednici odbacila osam prigovora, podnetih zbog nepravilnosti prilikom glasanja na 14 biračkih mesta na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila u Srbiji.

Društvo 0 Comments

Aleksandar Vučić danas sa ambasadorima Francuske i Velike Britanije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će se odvojeno sastati sa ambasadorima Francuske i Velike Britanije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply