Cena kupina raste ali je daleko od prošlogodišnje

Cena kupina raste ali je daleko od prošlogodišnje

Otkupna cena kupina u Levču je porasla i sada je 40 i 50 dinara za kilogram, zavisno od sorte, rekao je Tanjugu direktor Fonda za razvoj poljoprivrede opštine Rekovac Đorđe Stanojević

“Čačanka” se otkupljuje po 40 dinara, a “Tori free”, za 50 dinara, precizirao je Stanojević.

Berba kupina u Levču počela je oko 20. jula a otkupna cena je bila 30 dinara za kilogram, pet puta manja nego prošle godine, podsetio je Stanojević.

“Prinos je dobar, od 20 tona po hektaru na parcelama gde se zalivalo sistemom kap po kap, pa do pet tona gde nije bilo zalevanja i gde je manje ulagano”, rekao je Stanojević i ocenio da je, “otkupna cena veoma niska, niža od cene ulaganja, a o nekoj zaradi da se i ne govori”.

U Levačkom kraju, pod kupinom je oko 400 hektara i prošlih nekoliko godina, zahvaljujući solidnoj ceni, kupinjaci su se širili, godišnje za 10, 40, 50 hektara, a posle ovakve cene pitanje je šta će biti dalje, istakao je Stanojević.

On je potvrdio da ima poljoprivrednika koji razmišljaju o krčenju kupinjaka zbog neisplativosti.

On je dodao da su bili ljudi koji su otkupljivali konzumnu kupinu za tržište Rusije i plaćali 130 dinara, međutim, brzo su odustali jer kvalitet nije bio zadovoljavajući.

Levač je izrazito voćarsko vinogradarski kraj, a uz kupinu dominira šljiva, kojoj je cena “bolja, mnogo bolja nego kupini”, i vinogradi.

Izvor:Tanjug
Previous Stres test: Većina banaka otporne na eventualnu novu krizu
Next Sirija: Civili napuštaju Alepo, deo pobunjenika se predao vladinim snagama

You might also like

Agrobiznis

Proizvođači malina traže cenu od 2,30 evra

Predstavnici Asocijacije poljoprivrednih proizvođača malina Srbije juče su doneli odluku da akontna cena za ovogodišnji rod maline bude bar 2,30 evra.

Agrobiznis

Puževi iz Srbije na evropskim trpezama

Uzgoj nojeva i puževa, takozvana ekstremna poljoprivreda, iako izgleda kao vrlo isplativa, može imati uspeha u Srbiji samo ako domaći proizvođači sarađuju sa stranim partnerima koji bi ponudili biznis plan,

Agrobiznis

Smanjena ponuda diže cene mesa

U poslednjih pet dana cena tovljenika je porasla je za 30 do 50 dinara po kilogramu zato što je smanjena ponuda domaćih svinja.