Wall Street: Poslovni rezultati nisu impresionirali, ulagači suzdržani i zbog Feda

Wall Street: Poslovni rezultati nisu impresionirali, ulagači suzdržani i zbog Feda

Suzdržano trgovanje u četvrtak na Wall Streetu zbog toga što poslovni rezultati kompanija nisu impresirali. Ulagači su dodatno na oprezu i zbog mogućeg povećanja kamata Feda do kraja godine.

Dow Jones oslabio je 0,09 posto, na 18.456 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,16 posto, na 2.170 bodova, a Nasdaq indeks 0,30 posto, na 5.154 boda.

Indeksi nisu značajnije oscilirali ni juče zbog opreza ulagača nakon što su Dow Jones i S&P 500 indeks polovinom meseca dostigli najviše nivoe u istoriji, mada ni poslovni rezultati kompanija ne oduševljavaju.

Fed ipak signalizirao moguće povećanje kamata

Osim toga, američka centralna banka drži otvorenom mogućnost povećanja kamata do kraja godine.

Foto: abc30.com

Foto: abc30.com

Donedavno se smatralo da će zbog poremećaja na finansijskim tržištima, nakon odluke Britanaca da napuste Evropsku uniju, Fed odložiti povećanje kamata do naredne godine. Ipak, Fed je u sredu poručio da su kratkoročni rizici po ekonomiju smanjeni, što je na tržištu shvaćeno kao signal da je moguće da će povećati kamate u novembru, a možda i ranije tokom jeseni. To ne odgovara tržištu akcija.

Investitore je juče pokolebao i podatak da je prošle sedmice broj zahteva za pomoć nezaposlenima porastao više od očekivanja, što bi moglo da znači da slabe povoljni vetrovi na američkom tržištu rada.

Bolji rezultati kompanija od niskih očekivanja

Dodatno, ulagači su oprezni jer kvartalni poslovni rezultati kompanija nisu impresirali.

Juče je Ford objavio izveštaje u drugom kvartalu koji su slabiji od očekivanja. Ford je poručio da je višegodišnji oporavak automobilske industrije pri kraju. Zbog toga je cena akcije Forda potonula preko 8 posto, dok su akcije General Motorsa i Fiat Chryslera pojeftinile u rasponu od 3,2 i 4,7 posto.

U dosadašnjoj sezoni objava kvartalnih finansijskih izveštaja većina kompanija je objavila nešto bolje rezultate od očekivanja. Međutim, ta očekivanja su postavljena vrlo nisko, pa kompanijama nije teško da ih nadmaše.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom kvartalu pale za 3,0 posto u odnosu na isti period prošle godine, pa će, po svemu sudeći, zarade pasti već četvrti kvartal zaredom.

I dok su rezultati kompanija u većini sektora anemični, tehnološki sektor je impresionirao.

Nakon što su prethodnih dana Apple i Facebook izvestili o boljim rezultatima od očekivanja, juče su i rezultati Alphabeta, krovne kompanije Googlea i Amazona nadmašili očekivanja analitičara.

Cene akcija Applea, Amazona, Facebooka i Alphabeta porasle su juče između 1,3 i 4 posto.

“Tehnološki sektor je najbolji u poslednjih mesec dana, pa je u fokusu kupaca”, kaže Michael Matousek, direktor u kompaniji U.S. Global Investors.

Na evropskim berzama su juče pale cene akcija. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,44 posto, na 6.721 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,43 posto, na 10.274 boda, a pariski CAC 0,59 posto, na 4.420 bodova.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Hina
Previous 150 minuta vežbanja nedeljno nije dovoljno
Next Azijske berze: BoJ nije odušavila ulagače, pad indeksa

You might also like

Berza

Beogradska berza: Blagi pad indeksa, Aerodrom osvojio nivo od 1.400 dinara

Poslednji trgovački dan u sedmici doneo je skroman promet, uz blagi pad berzanskih indeksa.

Berza

Zagrebačka berza: Od 23 akcije iz CROBEX-a, njih petnaest “u zelenom” ove godine

Glavni indeks Zagrebačke berze u petak je zatvorio trgovanje na 1.808 poena, što je njegov najviši nivo u godinu dana.

Tema dana

Evro na najnižem nivou prema dolaru u dve sedmice

Evro je u petak zatvorio prvo tromesečje 2017. na nivou 1,0652 dolara, što njegov najniži nivo u poslednje dve sedmice, dok je na kvartalnom nivou evropska valuta na dobitku 1,28%