Milijardu dolara srpskoj privredi od kompanije Air Serbia

Milijardu dolara srpskoj privredi od kompanije Air Serbia

Prognoze britanske konsultantske kuće “Oxford iconomics” pokazuju da će u 2016. avio-kompanija Air Serbia podržati 100.000 radnih mesta u Srbiji.

Navodi se i da će kompanija doprineti i privredi sa milijardu dolara.

Kako je saopštila ta avio-kompanija, Air Serbia će omogućiti zaposlenje za 13.230 ljudi i doprineti srpskoj privredi sa 210 miliona dolara obavljajući svoju osnovnu delatnost, koja podrazumeva i potrošnju goriva, troškove održavanja i rad sa domaćim dobavljačima.

Air Serbia je, kako navode, direktno zaslužna za 1.650 radnih mesta u Srbiji, indirektno podržava 5.450 radnih mesta kroz nabavku proizvoda i usluga, kao i 6.130 dodatnih radnih mesta koje podržavaju zaposleni Air Serbije kroz domaću potrošnju.

aerodrom-nikola-tesla1

Studija predviđa da će tokom 2016. godine aviokompanija u Srbiju dovesti gotovo 550.000 stranih posetilaca, uglavnom iz Evrope i Severne Amerike, čija će potrošnja na smeštaj, hranu, rekreaciju i druge aktivnosti vezane za turistički boravak ukupno iznositi 810 miliona dolara, što će podržati 87.000 radnih mesta.

Oxford iconomics je procenio da će vrednost ekonomske koristi koja nastaje kao posledica unapređenih vazdušnih veza između Srbije i ostatka sveta, usled poslovne delatnosti Air Serbije, ove godine iznositi 640 miliona dolara, što predstavlja 1,7 odsto nacionalnog BDP-a i odgovara broju od 33.250 radnih mesta.

Air Serbia je počela sa radom kao nacionalni avioprevoznik Srbijem, naslednik Jat airwaysa, u oktobru 2013. godine.

Izvor: Agencije
Previous Kina: Sve učestalije krađe cigli iz Kineskog zida
Next Sprema se izmena propisa o oporezivanju vozila

You might also like

Industrija 0 Comments

Nemačka kompanija ne odustaje od fabrike u Ćupriji

Nemački gigant za proizvodnju autodelova, Truck lite Europe Gmbh iz Ajzenaha, nije odusto od izgradnje fabrike u Ćupriji, već je prolongirao poslove za 2017. godinu, izjavio je predsednik Opštinskog veća Ilija Paunović.

Transport 0 Comments

Tri aviokompanije zainteresovane za “Air Berlin”

“Air Berlin” pregovara sa tri rivalske kompanije, koje su zainteresovane za kupovinu njegove imovine.

Banke i finansije 0 Comments

Fed kaznio BNP Paribas sa 246 miliona dolara zbog manipulacije kursevima

Američka centralna banka Fed kaznila je francusku banku BNP Paribas s 246 miliona dolara, što je najnoviji slučaj u skandalu s valutnim manipulacijama, koji je dosad doveo do milijardi dolara kazni na obe

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply