Dogodine o prodaji EPS-a

Dogodine o prodaji EPS-a

“Elektroprivreda Srbije” je 1. jula trebala da postane akcionarsko društvo, ali taj rok nije ispoštovan.

Dve godine najavljivan posao reorganizacije EPS trebalo je 1. jula da rezultira prebacivanjem preduzeća u akcionarsko društvo. Poslednji put ovaj korak je najavio pre samo šest meseci bivši direktor EPS Aleksandar Obradović. Kako “Novosti” saznaju, posao će kasniti – barem godinu. Ovo je ujedno i prvi korak koji bi mogao, slažu se stručnjaci, da dovede do prodaje najvećeg javnog preduzeća.

Od kada je iz EPS otišao Obradović, veliki broj njegovih odluka je promenjen ili stopiran. Među njima je i njegova ideja o prebacivanju firme u akcionarsko društvo, kako bi se što pre našao “strateški partner” koji bi uložio u kompaniju. Novo rukovodstvo je postupak “oteglo”.

Da će novu formu EPS dobiti tek dogodine, za “Novosti” potvrđuje i predsednik Nazdornog odbora EPS Branko Kovačević:

– Obradović je najavljivao preimenovanje za jul 2016. godine, ali je to proces koji je podužen. Treba nam vremena, zasada smo od 14 privrednih subjekata napravili dva. “Telekomu” je bilo potrebno deset godina da to postane, a EPS je pet puta veći od njega.

Na pitanje da li je to znak da država traži kupca za EPS, Kovačević kaže da može da se razmišlja u tom pravcu, ali da se razmatraju modeli i da ih više zanima investitor nego kupac.

– Tek kada izađemo na berzu, o našim akcijama će moći da se razgovara – kaže Kovačević. – Treba razmišljati ne o prodaji većinskom vlasniku već, možda, o dokapitalizaciji. Postoji mogućnost da se nađe strateški partner samo za jedan posao, izgradnju elektrane na primer. Zasada je popisana imovina EPS i čeka se odluka Vlade o tome šta će ostati kompaniji a šta će država uzeti za sebe.

Ako ne planira da proda barem deo EPS, kompanija ne mora da postane akcionarsko društvo, kaže Slobodan Ružić, doktor elektrotehnike i bivši savetnik ministra energetike:

– Bitno je da EPS promeni formu samo ako se traži partner za ozbiljna ulaganja. Država će teško pronađi investitora koji bi pristao da uloži u firmu a da na njenom čelu ostanu politički kadrovi. Niko neće pristati da da novac, pogotovo za većinsko vlasništvo, a da upravljačku funkciju ima Srbija.

MINISTARSTVO PRIVREDE: CILj JE REFORMA

– Trenutno se ne razmatra mogućnost prodaje EPS – kažu u Ministarstva privrede. – Prioritet i cilj Vlade je reforma i veoma važna reorganizacija EPS na korist svih potrošača.

Što se tiče izmena Zakona o privatizaciji, o kojima se spekulisalo u medijima da će omogućiti prodaju EPS, u istom ministarstvu kažu da akcioni plan predviđa izmene u četvrtom kvartalu 2016. godine, ali samo ako analiza propisa koja se radi u saradnji sa više državnih organa, kao i sa Savetom za borbu protiv korupcije, pokaže da su neophodne izmene, sa aspekta rizika na korupciju.

Izvor: Novosti
Previous Azijske berze: BoJ nije odušavila ulagače, pad indeksa
Next PKB prelazi u državno vlasništvo

You might also like

Kompanije 0 Comments

Atlantic Grupa podigla očekivanja profitabilnosti za ovu godinu

Zahvaljujući pozitivnim kretanjima na tržištu regije u Rusiji te strogoj kontroli troškova i rizika, Atlantic Grupa u utorak je podigla svoja očekivanja profitabilnosti za 2017. godinu te sada očekuje dobit

Kompanije 0 Comments

Japanski proizvođač autodelova pred bankrotom

Japanski proizvođač autodelova Takata se priprema za podnošenje stečajnog postupka nakon što su njegovi neispravni vazdušni jastuci doveli do najvećeg bezbednosnog opoziva u automobilskoj industriji.

Najvažnije vesti 0 Comments

Srbija: U prvom kvartalu 3,5 odsto realni rast privrede

U prvom kvartalu 2016. realni rast srpskog bruto domaćeg proizvoda iznosio je 3,5 procenata u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply