150 minuta vežbanja nedeljno nije dovoljno

150 minuta vežbanja nedeljno nije dovoljno

Preventivnim bavljenjem fizičkom aktivnošću izbegava se prevremena smrt, a svetska ekonomija godišnje bi uštedela 67,5 milijardi dolara, pokazala je obimna međunarodna studija.

Da bi se smanjio utrošak na lečenje bolesti i nadoknade usled smanjene produktivnosti, potrebno je angažovati svoje mišiće tek samo jedan sat dnevno, pokazala je studija sprovedena na milion ljudi.

Procenjuje se da takva vrsta neaktivnosti izaziva više od pet miliona smrtnih slučajeva godišnje – skoro isto koliko i pušenje, od čijih posledica prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) svake godine umre šest milona ljudi.

Prerana smrt

Previše sedenja povezano je sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja, dijabetesom i kancerom, ali aktivnosti, kao što je brzo hodanje, umanjiće šansu za preranu smrt koja se dovodi u vezu sa dnevnim sedenjem dužim od osam i više časova.

Sat vremena dnevno

Profesor Norveške škole sporskih nauka i Univerziteta Kembridž Ulf Ekelund, kaže da umereni trening od 150 minuta nedeljno, koliko preporučuje SZO, nije dovoljan, a da ni to preporučeno vreme za fizičku aktivnost ne utroši skoro četvrtina odrasle svetske populacije, prenosi Reuters.

“Ne morate se profesionalno baviti sportom ili ići u teretanu, ali je potrebno da bar jedan sat potrošite na vežbanje,” rekao je Ekelund, preporučujući šetnju od 5,6 kilometara na sata ili vožnju bicikla 16 kilometara na sat.

Izvor: Tanjug, Reuters
Previous Život na selu, deset koza i 60.000 din mesečno
Next Wall Street: Poslovni rezultati nisu impresionirali, ulagači suzdržani i zbog Feda

You might also like

Društvo

Vojislav Šešelj: Presuda sa pravnog aspekta jedina moguća

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, izjavio je danas da je presuda Haškog tribunala s pravnog aspekta jedina moguća.

Društvo

Nemanja Stevanović: Izvoz IT mogao bi da nam bude 1 milijardi evra do 2020.

Savetnik za ekonomiju i investicije premijera Srbije Nemanja Stevanović izjavio je da bi Srbija do 2020. god. mogla da izvozi u informacionoj tehnologiji milijardu evra.

Društvo

Top deset najskupljih gradova na svetu

Istraživanja agencije Economist Intelligence Unit (EIU) je u najnovijim rezultatima objavila da se polovina od deset najskupljih gradova u svetu za život nalazi u Aziji, a Singapur i Hongkong i