Ulagači na Wall Streetu na oprezu

Ulagači na Wall Streetu na oprezu

Na Wall Streetu su u sredu berzanski indeksi ostali gotovo nepromenjeni, a ulagače su na oprez navele naznake da bi američka centralna banka u ovoj godini ipak mogla povećati kamatne stope.

Dow Jones oslabio je 0,01 odsto, na 18.472 boda, a S&P 500 0,12 odsto, na 2.166 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,58 dosto, na 5.139 bodova.

Nakon dvodnevne sednice, čelnici Feda odlučili su juče ostaviti ključne kamate nepromenjene, što se i očekivalo.

Međutim, poručili su i da su kratkoročni rizici po američku ekonomiju smanjeni, što je uznemirilo ulagače jer bi moglo značiti da će Fed ipak povećati kamate do kraja godine.

“Saopštenje Feda je konstruktivnije po pitanju ekonomije. Čini se da ove godine sledi povećanje kamata, najverovatnije krajem godine”, kaže Mike Materasso, potpredsednik u firmi Franklin Templeton.

Donedavno se smatralo da će zbog poremećaja na finansijskim tržištima, nakon odluke Britanaca o napuštanju Evropske unije, Fed odgoditi povećanje kamata do iduće godine.

Međutim, s obzirom da se rast američke ekonomije poslednjih meseci ubrzava, nakon usporavanja u prvom tromesečju, rastu izgledi za povećanje kamata u decembru. To ne pogoduje tržištu akcija, pa su ulagači oprezni.

Oprezni su i zbog toga što se Dow Jones i S&P 500 indeks kreću na najvišim nivoima u istorijii, iako poslovni rezultati kompanija nisu impresivni.

Doduše, u dosadašnjoj sezoni objava finansijskih izveštaja većina kompanija izvestila je o nešto boljim rezultatima nego što se očekivalo. No, očekivanja su postavljena vrlo nisko, pa kompanijama nije teško nadmašiti ih.

berze

Tako u anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromesečju pale za 3,0 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, što je poboljšanje u odnosu na procene na početku sezone objava poslovnih izveštaja, kada se očekivao pad zarada za 4,5 odsto.

U šest od 10 sektora S&P 500 indeksa cene su akcija juče pale, a predvodio je sektor proizvođača roba za široku potrošnju s padom od 1,4 odsto.

Na evropskim berzama su cene akcij juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,39 odsto, na 6.750 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,70 odsto, na 10.319 bodova, a pariski CAC 1,19 odsto, na 4.446 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Programeri: Aplikacije iOS-a mnogo profitabilnije od Androidovih
Next Azijske berze: Pad dolara, ulagači na oprezu

You might also like

Kriptovalute su balon koji samo što nije eksplodirao

Bitcoin je balon koji samo što nije eksplodirao, poručuju iz Allianz Global Investora, investicionog krila najveće evropske osiguravajuće kuće koja upravlja s gotovo 500 milijardi evra.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: FBI zaslužan za rast indeksa

Na azijskim su berzama u ponedeljak cene akcija znatno porasle, dok je dolar ojačao nakon što je FBI poručio da nema osnova za tužbu protiv demokratske kandidatkinje za predsednicu SAD-a

Azijske berze uzdrmane zbog sumnje u realizaciju Trumpovih ekonomskih obećanja

Ulagači na azijskim berzama priključili su se u petak globalnoj rasprodaji rizične imovine zbog sve jačih sumnji u sposobnost administracije američkog predsednika DonaldaTrumpa da realizuje svoju ekonomsku agendu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply