Ulagači na Wall Streetu na oprezu

Ulagači na Wall Streetu na oprezu

Na Wall Streetu su u sredu berzanski indeksi ostali gotovo nepromenjeni, a ulagače su na oprez navele naznake da bi američka centralna banka u ovoj godini ipak mogla povećati kamatne stope.

Dow Jones oslabio je 0,01 odsto, na 18.472 boda, a S&P 500 0,12 odsto, na 2.166 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,58 dosto, na 5.139 bodova.

Nakon dvodnevne sednice, čelnici Feda odlučili su juče ostaviti ključne kamate nepromenjene, što se i očekivalo.

Međutim, poručili su i da su kratkoročni rizici po američku ekonomiju smanjeni, što je uznemirilo ulagače jer bi moglo značiti da će Fed ipak povećati kamate do kraja godine.

“Saopštenje Feda je konstruktivnije po pitanju ekonomije. Čini se da ove godine sledi povećanje kamata, najverovatnije krajem godine”, kaže Mike Materasso, potpredsednik u firmi Franklin Templeton.

Donedavno se smatralo da će zbog poremećaja na finansijskim tržištima, nakon odluke Britanaca o napuštanju Evropske unije, Fed odgoditi povećanje kamata do iduće godine.

Međutim, s obzirom da se rast američke ekonomije poslednjih meseci ubrzava, nakon usporavanja u prvom tromesečju, rastu izgledi za povećanje kamata u decembru. To ne pogoduje tržištu akcija, pa su ulagači oprezni.

Oprezni su i zbog toga što se Dow Jones i S&P 500 indeks kreću na najvišim nivoima u istorijii, iako poslovni rezultati kompanija nisu impresivni.

Doduše, u dosadašnjoj sezoni objava finansijskih izveštaja većina kompanija izvestila je o nešto boljim rezultatima nego što se očekivalo. No, očekivanja su postavljena vrlo nisko, pa kompanijama nije teško nadmašiti ih.

berze

Tako u anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromesečju pale za 3,0 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, što je poboljšanje u odnosu na procene na početku sezone objava poslovnih izveštaja, kada se očekivao pad zarada za 4,5 odsto.

U šest od 10 sektora S&P 500 indeksa cene su akcija juče pale, a predvodio je sektor proizvođača roba za široku potrošnju s padom od 1,4 odsto.

Na evropskim berzama su cene akcij juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,39 odsto, na 6.750 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,70 odsto, na 10.319 bodova, a pariski CAC 1,19 odsto, na 4.446 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Programeri: Aplikacije iOS-a mnogo profitabilnije od Androidovih
Next Azijske berze: Pad dolara, ulagači na oprezu

You might also like

Beogradska berza: Skromna investiciona aktivnost uz blagi pad indeksa

Uprkos velikim turbulencijama na svetskim berzama nakon održanih predsedničkih izbora u Americi, današnji trgovački dan na Beogradskoj berzi obeležila je skromna investiciona aktivnost uz blagi pad berzanskih indeksa.

Energoprojekt holding i NIS uključeni u indekse SEE Link regionalne berze

Akcije Energoprojekt holdinga i Naftne industrije Srbije (NIS) uključene su u indeksne kopre najlikvidnijih hartija regionalne berze SEE Link, objavljeno je u ponedeljak na zvaničnoj internet strani ove berze.

Svetske berze 0 Comments

JP Morgan Chase: Bitcoin je prevara koja će na kraju eksplodirati

CEO jedne od najmoćnijih svetskih finansijskih grupa „JP Morgan Chase & Co.“ James Dimon je izjavio da bi momentalno otpustio svakog zaposlenog koji trguje bitcoinom, jer ga to čini “glupim”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply