U EPS-u, Resavici i Železnicama 6.500 radnika tehnološki višak, otpremnine 190-460 evra

U EPS-u, Resavici i Železnicama 6.500 radnika tehnološki višak, otpremnine 190-460 evra

U tri javna preduzeća, Elektroprivredi Srbije (EPS), Resavici i Železnicama Srbije, oko 6.500 radnika biće tehnološki višak kojima je ponuđen socijalni program u iznosu od 190 do 460 evra po godini staža, pišu današnje Novosti.

Navedeno je da je država ponudila otpremnine u vrednosti jedne trećine osnovne bruto zarade koja može da se uveća do 50 odsto.

U Železnicama Srbije su za Novosti rekli da im ponuđene otpremnine ne odgovara jer će njihovi najmanje plaćeni radnici dobiti svega 130 evra po godini staža.

Sindikat tog preduzeća traži minimalne otpremnine od 300 evra po godini staža.

Predsednik Sindikata železničara Dragan Ranđelković je za Novosti rekao da zaposleni u tom preduzeću primaju oko 35.000 dinara i da većina radnika dobija minimalac tako da njima ne odgovara model po kojem bi dobili od 135 do 150 evra po godini staža.

Prema njegovim rečima, na šteti bili radnici a direktori i načelnici bi profitirali.

Radnici EPS-u se ne još nisu izjasnili o ponuđenom modelu za isplatu otpremnina, dok bi sindikati u Resavici pristali samo ako dobiju najviši mogući iznos, pišu Novosti.

“Kod nas je prosečna plata 42.000 a kopači imaju oko 60.000 dinara”, rekao je predsednik sindikata Resavice Nebojša Milenković.

On je dodao da radnicima tog preduzeća ne odgovara u potpunosti ponuđeni model za isplatu otpremnina, ali je bolji od ranijeg kad je nuđeno 200 evra po godini staža.

“Najbitnije je da dobijemo povećanje na osnovicu od maksimalnih 50 odsto. Samo u tom slučaju bismo potpisali nagodbu”, rekao je Milenković za Novosti.

Izvor:Novosti/Beta
Previous Amazon će dostavljati pošiljke dronovima
Next Fiat: Počela isplata otpremnina

You might also like

Transport 0 Comments

Ford dolazi u Rumuniju

Američki proizvođač automobila Ford motor investiraće 200 miliona evra u proizvodnju manjih sportskih vozila Eko-sport u rumunskom ogranku Automobil Craiova.

Svetske berze 0 Comments

Odluka Angele Merkel da se kandiduje za četvrti mandat ojačala evro

Evro je u ponedeljak porastao prema američkom dolaru, jer je razvoj situacije na političkom planu, po mišljenju nekih posmatrača, učinio manje neizvesnim izbore u Francuskoj i Nemačkoj u 2017. godini,

Makroekonomija 3 Comments

Fiskalni deficit Srbije u 2017. projektovan na 1,7 odsto BDP-a

Ministar finansija Dušan Vujović je izjavio da se u 2017. godini očekuje da će fiskalni deficit pasti na 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply