Holandija: Prosečna cena najma stana u Amsterdamu premašila 2.000 evra mesečno

Holandija: Prosečna cena najma stana u Amsterdamu premašila 2.000 evra mesečno

U glavnom i najvećem gradu Holandije postalo je nemoguće iznajmiti stan svima čiji su prihodi manji od 35.000 evra godišnje.

Po najnovijim kvartalnim podacima, cene iznajmljivanja stanova u Holandiji porasle su 5,2 odsto na godišnjem nivou, dok su stanarine u Amsterdamu rasle dvostruko brže.

Prema portalu vodeće holandske agencije za nekretnine “Pararius”, prosečna cena iznajmljivanja stambenog prostora na nivou države iznosi 1.365 evra mesečno, dok za najam stana u Amsterdamu treba svaki mesec izdvojiti u proseku 2.200 evra.

Mesečna stanarina u Roterdamu iznosi 1.200 evra a u Hagu 1.500 evra.

“Amsterdam je najpopularnija destinacija za strance, što u kombinaciji sa nedostatkom stanova za iznajmljivanje, stvara pritisak na cene”, kaže direktor agencije Jasper de Groot, uz konstataciju da je Amsterdam postao preskup za osobe sa srednjim primanjima.

“Skoro da ne postoje stanovi za osobe koje sebi mogu priuštiti izdatak od 700 do 1.000 evra mesečno, odnosno za one koji imaju godišnji prihod manji od 35.000 evra”, kaže on, i dodaje da se na listi za socijalne stanove čeka oko 10 godina.

Izvor:Agencije
Previous Azijske berze: Pad dolara, ulagači na oprezu
Next Deset najisplativijih poslova u Srbiji

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

City Expert: Kako do stana bez provizije?

Kako se u Srbiji sve više popularizuje preduzetništvo, uvezivanje zanimanja i dobra biznis ideja su samo preduslovi za dobar početak uspešnog poslovanja.

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Velika Britanija: Cene kuća u januaru porasle u proseku 6,9 odsto

Cene kuća u glavnim centrima Velike Britanije porasle su u januaru 6,9% na godišnjem nivou, predvođene snažnim skokom cena stambenih nekretnina u Bristolu, Oksfordu i Mančesteru.

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Severna Koreja: Otvoren rezidencijalni kompleks u Pjongjangu

Severnokorejski lider Kim Džong Un danas je presecanjem vrpce svečano otvorio novi rezidencijalni kompleks u Pjongjangu u kojem se nalazi i zgrada od 70 spratova, do sada najviša u tom

1 Comment

Leave a Reply