Holandija: Prosečna cena najma stana u Amsterdamu premašila 2.000 evra mesečno

Holandija: Prosečna cena najma stana u Amsterdamu premašila 2.000 evra mesečno

U glavnom i najvećem gradu Holandije postalo je nemoguće iznajmiti stan svima čiji su prihodi manji od 35.000 evra godišnje.

Po najnovijim kvartalnim podacima, cene iznajmljivanja stanova u Holandiji porasle su 5,2 odsto na godišnjem nivou, dok su stanarine u Amsterdamu rasle dvostruko brže.

Prema portalu vodeće holandske agencije za nekretnine “Pararius”, prosečna cena iznajmljivanja stambenog prostora na nivou države iznosi 1.365 evra mesečno, dok za najam stana u Amsterdamu treba svaki mesec izdvojiti u proseku 2.200 evra.

Mesečna stanarina u Roterdamu iznosi 1.200 evra a u Hagu 1.500 evra.

“Amsterdam je najpopularnija destinacija za strance, što u kombinaciji sa nedostatkom stanova za iznajmljivanje, stvara pritisak na cene”, kaže direktor agencije Jasper de Groot, uz konstataciju da je Amsterdam postao preskup za osobe sa srednjim primanjima.

“Skoro da ne postoje stanovi za osobe koje sebi mogu priuštiti izdatak od 700 do 1.000 evra mesečno, odnosno za one koji imaju godišnji prihod manji od 35.000 evra”, kaže on, i dodaje da se na listi za socijalne stanove čeka oko 10 godina.

Izvor:Agencije
Previous Azijske berze: Pad dolara, ulagači na oprezu
Next Deset najisplativijih poslova u Srbiji

You might also like

Komercijalne nekretnine

Luka Beograd prodaje deo imovine

Luka Beograd, u skladu sa odredbama usvojenog Unapred pripremljenog plana reorganizacije, oglasila je prodaju imovine društva, kao i imovinu prve i druge grupe povezanih lica, javnim prikupljanjem ponuda.

Nekretnine

Javno nadmetanje za građevinsko zemljište u Novom Sadu 6. septembra

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije u Novom Sadu oglasila je prodaju građevinskog zemljišta namenjenog za izgradnju stambenih i objekta za sektor privrede.

Nekretnine

Proverite stan koji kupujete, do 2010. u Srbiji prevareno 20.000 kupaca

Prema zvaničnim podacima, do 2010. godine o Srbiji je oko 20.000 ljudi bilo prevareno ili nije moglo da ostvari svoje pravo iz kupoprodajnog ugovora za stan, zbog čega su pravdu