Cene nafte i dalje blizu dna

Cene nafte i dalje blizu dna

Cene nafte kreću se u četvrtak blizu najnižih nivoa za tri meseca jer je proizvodnja i dalje veća nego što je to potrebno, dok su zalihe popunjene, a izgledi za rast globalne ekonomije pogoršani.

Cena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je za 10 centi, na 43,37 dolara, dok je na američkom tržištu ostala gotovo nepromenjena na 41,92 dolara,.

Na oba tržišta cene su u sredu pale na naniže nivoe u tri meseca nakon što su podaci američke vlade pokazali neočekivani rast zaliha sirove nafte i benzina. Rast zaliha predstavlja dodatni teg za globalno tržište koje je već prezasićeno rafiniranim proizvodima u vreme kada zbog usporavanja rasta ekonomija slabi potražnja za ′crnim zlatom′,

“Američki komercijalne zalihe su dobar pokazatelj prevelike ponude na globalnom tržištu nafte”, rekao je analitičar Tamas Varga iz londonske firme PVM Oil Associates.

Varga je dodao da bi rekordno visoke zalihe i prevelika ponuda mogli spustiti cene na oko 30 dolara za barel pre nego se ponovno oporave . “A mogli bismo videti i korekciju prema gore pre ponovnog spuštanja na niže nivoe”.

Tržište nafte muči prevelika ponuda poslednje dve godine, uz pad cena za čak 70 odsto između 2014. i početka 2016. godine kada su cene u Londonu dotakle najniži nivo u 13 godina, otprilike 27 dolara za barel.

Cene su se otad delimično oporavile, ali su i dalje ostale niske, pa naftne kompanije izveštavaju o slabim poslovnim rezultatima.

Foto: getty

Foto: getty

Tako je Royal Dutch Shell u četvrtak izvestio o padu tromesečne dobiti za preko 70 odsto na godišnjem nivou zbog niskih cena nafte i plina koje su nagrizle prihode. Neto dobit Shella iznosila je u drugom tromesečju jednu milijardu dolara, dok je pre godinu dana bila 3,8 milijardi dolara.

“Niže cene nafte i dalje predstavljaju izazov za poslovanje, posebino u proizvodnji “, rekao je izvršni direktor Shella Ben van Beurden.

Izvršni direktor firme Sun Global Investments Mihir Kapadia rekao je da su cene još uvek pod pritiskom zbog prevelike ponude, a pada potražnje na ključnim međunarodnim tržištima.

U odvojenom izveštaju Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) saopštila je da je referentna cena barela korpe njne nafte u sredu iznosila 40,49 dolara, što znači da je pala za 13 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Apple zabeležio pad prihoda i dobiti
Next Pošta Srbije zaradila 1,59 milijardi dinara

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Pozitivan cenovni trend nafte, investitori se nadaju stabilizaciji tržišta

Rusije ne odbacuje mogućnost učestvovanja u pregovorima o zamrzavanju nivoa proizvodnje “crnog zlata” kako bi se pronašle odgovarajuće mere koje bi dugoročno rezultirale stabilizacijom situacije na naftnom tržištu, izjavio je

Svetske berze 1Comments

Cene nafte u padu, Saudijska Arabija povećala proizvodnju

Cene nafte na međunarodnim tržištima pale su na nivo od 30. novembra prošle godine nakon izveštaja da je Saudijska Arabija povećala proizvodnju u februaru.

Svetske berze 0 Comments

Svetske berze: Cene akcija porasle u prvoj nedelji nove godine

Cene akcija na svetskim berzama su porasle u prvoj nedelji 2017. godine, a najviše na Wall Street-u, koji je u zamahu još od pobede Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply