Wall Street: Ulagači oprezni, indeksi bez promena

Wall Street: Ulagači oprezni, indeksi bez promena

Na Wall Streetu se u utorak trgovalo oprezno jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je počela dvodnevna sednica čelnika Feda nakon koje bi moglo biti jasnije što centralna banka namerava preduzeti u vezi kamata.

Dow Jones oslabio je 0,10 odsto, na 18.473 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,03 odsto, na 2.169 bodova, a Nasdaq indeks 0,24 odsto, na 5.110 bodova.

Nakon što su prošle nedelje Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli rekordne nivoe, poslednjih se dana trguje oprezno jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni.

Doduše, u dosadašnjoj sezoni objava finansijskih izveštaja većina kompanija izvestila je o nešto boljim rezultatima nego što se očekivalo.

No, po svemu sudeći, zarade kompanija pašće i četvrto tromesečje zaredom. U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromesečju pale za 3,5 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

U pet od 10 sektora S&P 500 indeksa cene su akcija juče pale, a predvodio je telekomunikacijski sektor s gubitkom od gotovo 1,5 odsto.

U tom je sektoru najviše, 1,9 posto, pala cijena dionice Verizon Communicationsa zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata tog telekom diva.

Foto: amazonaws.com

Foto: amazonaws.com

Iz istog je razloga akcija najvećeg svetskog lanca restorana brze hrane McDonald′sa potonula više od 4 odsto.

S druge strane, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, snažno su skočile cene akcija Texas Instrumentsa, za 7,8 posto, i Caterpillara, za 5,2 odsto.

Osim zbog anemičnih poslovnih rezultata, ulagači su na oprezu zbog toga što je u utorak počela dvodnevna sednica čelnika američke centralne banke.

Doduše, niko ne očekuje da će Fed već sada povećati ključne kamate, no ulagači čekaju saopštenje koje će pokazati namerava li Fed stegnuti monetarnu politiku do kraja godine.

Donedavno se smatralo da će zbog poremećaja na finansijskim tržištima, nakon odluke Britanaca o napuštanju Evropske unije, Fed odložiti povećanje kamata do iduće godine.

Međutim, deo analitičara smatra da je povećanje kamata moguće već u decembru jer se rast američke ekonomije poslednjih meseci ubrzava, nakon usporavanja u prvom tromesečju.

Na evropskim su berzama cene akcija juče blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,21 odsto, na 6.724 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,49 odsto, na 10.247 bodova, a pariski CAC 0,15 odsto, na 4.394 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Danas ističe rok za Galeniku
Next Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar stabilan

You might also like

Najvažnije vesti

Produktna berza: Cena pšenice stabilna, kukuruz poskupeo

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je, skraćene, trgovačke nedelje prometovano 55% manje robe nego prethodne sedmice, dok je finansijska vrednost prometa bila niža za 50 odsto.

Svetske berze

Azijske berze pale, dolar oslabio

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija pale jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog napetosti između SAD-a i Severne Koreje, dok je dolar malo oslabio.

Berza

Evropske berze: Akcije banaka nikad niže, evro stabilan, zlato još skuplje

Cene akcija na evropskim berzama pale su treći dan uzastopno pritisnute “jednim od natamnijih oblaka na globalnom ekonomskom nebu”, kako  William Dudley, direktor filijale Federalnih rezervi u Njujorku, vidi izlazak Velike