Tabaković: Bankarski sistem u Srbiji stabilan i otporan na poremećaje iz međunarodnog okruženja

Bankarski sistem u Srbiji ostao je stabilan, uprkos spoljnim izazovima uključujući i Brexit, i otporan na poremećaje iz međunarodnog okruženja, izjavila je danas guvernerka Jorgovanka Tabaković.

“Nakon konstantnih pritisaka s kraja prošle i početkom 2016. godine, trebalo je da se dogodi ogroman šok poput Brexita, koji bi svima ukazao na značaj i posvećenost NBS i ulogu centralne banke u očuvanju stabilnosti”, rekla je Tabaković na predstavljanju Godišnjeg izveštaja o stabilnosti finansijskog sistema za 2015.

Turbulencije iz međunarodnog okruženja nisu zaobišle ni Srbiju kao malu otvorenu ekonomiju, primetila je ona, dodajući da NBS nije čekala da Srbiju “zapljusnu talasi neizvesnosti”, već je reagovala pravovremeno u saradnji sa Vladom Srbije.

“Delovali smo proaktivno, nepristrasno, a povećana je efikasnost intervencija. Poboljšana je komunikacija sa svim učesnicima i koordinacija sa vladom”.

Tabaković je istakla da međunarodni portfolio investitori sa poverenjem gledaju u vladu i finansijsku stabilnost zemlje, i pokazuju da su spremni da dugoročno ulažu u dinarske hartije od vrednosti.

Naglasila je da su intervencijama NBS ublaženi spoljna i unutrašnja neravnoteža i poboljšani uslovi za održiv rast.

Tabaković je rekla da bankarski sistem ostaje adekvatno kapitalizovan i visoko likvidan, što je, kakao je ukazala, potvrđeno i posebnim dijagnostičkim ispitivanjima najvećih banaka u Srbiji.

Ni kod jedne od 14 banaka koje su obuhvaćene istraživanjem, i koje obuhvataju više od 80 odsto aktive bankarskog sistema, nije utvrđen nedostatak kapitala, navela je ona.

Guverner je, predstavljajući rezultate rada centralne banke, istakla da je referentna kamatna stopa snižena za 7,7 odsto na nivo od četiri odsto, da je fiskalni deficit na najnižem nivou od 2008, a dobar rezultat je i niska inflacija.

Prema njenim rečima, dinar je za 19 meseci oslabio dva odsto, a to je učinjeno korišćenjem deviznih intervencija na efikasan način, štedljivo i proaktivno.

Ipak, navodi ona, rešavanje pitanja relativno visokog nivoa loših kredita, NPL-ova, ostaje jedan od prioriteta.

“Prvi rezultati su već vidljivi, učešće NPL-ova je smanjeno i u maju ove godine je iznosilo 20,3 odsto”, rekla je ona, napomenuvši da je NBS za sveobuhvatan pristup u rešavanju loših kredita dobila pohvale Evropske komisije i Evropske centralne banke, koje su istakle da bi model po kojem je te kredite rešavala NBS trebalo da primenjuju i druge zemlje.

Izvor:Tanjug
Previous Beogradska berza: Špekulacije pogurale Komercijalnu, najprometniji Energoprojekt
Next Poskupljenje svinjetine gura inflaciju u Srbiji za 0,32 do 0,56 odsto

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Velike naftne kompanije: Dugovi porasli za trećinu, investicioni rezovi

Neto dugovi najvećih zapadnih naftnih kompanija su narasli za trećinu tokom poslednje godine, što povećava njihovu ranjivost u slučaju novog pada cena nafte.

Kako kupiti akcije Aerodroma na Beogradskoj berzi?

Akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO) pojavile se se na Beogradskoj berzi 7. februara 2011. godine sa početkom cenom od 641 dinar.

Društvo 1Comments

Kad inženjeri muzu krave, doktori nauka beže iz zemlje

Glavno pitanje je – ako mladi i obrazovani odlaze, ko će da razvije domaću ekonomiju?

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply