Societe Generale iskazala interesovanje za Komercijalnu banku

Societe Generale iskazala interesovanje za Komercijalnu banku

Francuska banka Societe Generale koja ima više od 130 ekspozitura širom Srbije iskazala je interesovanje za kupovinu Komercijalne banke, piše Blic.

Blic navodi da Societe Generale banka namerava da širi mrežu klijenata, a da Komercijalna banka ima 90 hiljada pravnih klijenata i desetine hiljada klijenata fizičkih lica.

U Societe Generale banci u Srbiji su za Blic rekli da su zainteresovani za nova preuzimanja ali da nemaju informaciju da njihova grupacija želi da preuzime Komercijalnu banku.

Predsednik Upravnog odbora Komercijalne banke prof. dr Vladimir Krulj kazao je za ovaj list da akcionari te banke žele da se krene u njenu privatizaciju, a da se trenutno bira “optimalni model privatizacije”.

Prema poslednjim podacima, Komercijalna banka je druga po veličini na srpskom tržištu i poslednja u državnom vlasništvu. Na Beogradskoj berzi trenutna kapitalizacija iznosi 190 miliona evra.

Informacija da će banka biti prodata prvi put se pojavila 2011. kada je Vlada Srbije MMF-u saopštila da će država do 2015. uz Komercijalnu prodati vlasništvo i u ostalim bankama.

foto: dnevnevesti.rs

foto: dnevnevesti.rs

Tabaković: Priprema se privatizacija Komercijalne banke

NBS ne učestvuje u pregovorima o prodaji i kupovini banaka, ali da podržava tržišnu konsolidaciju bankarskog sektora u Srbiji, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

“Ono što javnost zna je da se priprema privatizacija Komercijalne banke. Gledamo da se svi ti razgovori oko konsolidacije bankarskog tržišta odvijaju tamo gde treba, ne u novinama”, izjavila je Tabaković na pitanje novinara da li je Societe Generale banka zainteresovana za kupovinu Komercijalne banke, što je objavio Blic, ali što nije ni potvrđeno u Societe Generale.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Blic
Previous Hilari Klinton obezbedila mesto u istoriji SAD
Next Saša Vlaisavljević: Sedište menadžmenta i operative Aerodroma u Sava Centru

You might also like

Svetske berze 1Comments

“Zelene obveznice”: Tržište koje raste

Francuska će biti prva država u svetu koja će 2017. emitovati “zelene obveznice” u sklopu nastojanja da finansira ekološke investicije. Govori se o dužničkim papirima vrednim nekoliko milijardi evra, prenosi EurActiv.

Svetske berze 0 Comments

Prihodi Microsofta pali zbog loše prodaje Surfacea

Microsoft je u prvom tromesečju ostvario prihode od 23,56 milijardi dolara, 6 odsto veće nego u istom lanjskom razdoblju, no kako su podbacili prihodi od prodaje Surface tableta i laptopa,

Transport 0 Comments

11 prijava za Luku Novi Sad, prijave i dalje otvorene

Do sada je za privatizaciju Luke Novi Sad pisma o zainteresovanosti poslalo 11 kompanija.

5 Comments

 1. Milos
  July 28, 22:56 Reply
  Cim je kupe ja prvi odoh iz Komercijalne banke a mislim da ce to vecina uraditi. Societe na nasem trzistu ima izuzetno losu reputaciju i mi svesno nismo hteli u Societe General. Mislim da ce ovom kupovinom najvise profitirati Raiffeisen banka jer ce vecina u nju otici.
 2. Prometej
  July 30, 18:39 Reply
  Vidite da je vest neproverena. Komercijalnu ce kupiti neki mnogo jaci igraci koji na nasem trzistu ne posluju. Kakva spajanja kakve izmisljene price. Neko ko ce imati da izdvoji pola milijarde evra, kakvih crnih 190 miliona.
 3. Brent Wilber
  August 22, 15:25 Reply
  Komercijalna banka je u prvih sest meseci iskazala negativan finansijski rezultat, jer je banka „morala da uradi dodatnu ispravku kreditnog portfolija od problematicnih kredita, sto je imalo za posledicu rast rashoda po osnovu obezvredenja finansijskih sredstava i kreditno rizicnih vanbilansnih stavki i iskazala ukupne neto rashode po tom osnovu od 6,25 milijardi dinara“, saopstila je ova banka.

Leave a Reply