Poskupljenje svinjetine gura inflaciju u Srbiji za 0,32 do 0,56 odsto

Poskupljenje svinjetine gura inflaciju u Srbiji za 0,32 do 0,56 odsto

Poskupljenje svežeg svinjskog mesa moglo bi da pogura inflaciju za 0,32 do 0,56 odsto, izjavila je danas guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, dodajući da bi, ukoliko se to dogodi, međugodišnja inflacija u julu iznosila između 1,4 i 1,6 odsto, umesto 1,1 odsto.

“Ako se ostvare najave poskupljenja svežeg svinjskog mesa i ako postane merljivo ono što već u trgovinama može da se vidi, da svinjsko meso s kostima poskupi za 16,2 do 36 odsto, očekujemo da će taj doprinos inflaciji biti od 0,32 do 0,56 odsto”, rekla je Tabaković .

To znači, dodala je, da će projekcija inflacije za julu, umesto 1,1 odsto koliko je iznosila aktuelna procena, biti 1,4 ili 1,6 odsto.

Kako je navela, prema očekivanjima centralne banke inflacija bi trebalo da se vrati u ciljani koridor (4,0 odsto plus ili minus 1,5 odsto) krajem ove ili početkom 2017. godine.

Tabaković je ukazala da postoje okolnosti koje utiču na inflaciju a koje su van uticaja NBS, poput cena nafte. Takođe je dodala da je kretanje cena poljoprivrednih proizvoda uticalo na to da inflacija ne bude u granicama cilja, kao i odlaganje povećanja cene struje.

Izvor:Tanjug
Previous Tabaković: Bankarski sistem u Srbiji stabilan i otporan na poremećaje iz međunarodnog okruženja
Next Dostavljene tri ponude za Galeniku

You might also like

Makroekonomija

Vijetnam preuzeo udeo na EU tržištu od drugih azijskih država

Vijetnam je preuzeo deo tržišta Evropske unije od drugih jugoistočno azijskih nacija prošle godine. Postoji velika mogućnost nastavka ovog trenda s obzirom na zaključen ugovor o slobodnoj trgovini sa ovim

Najvažnije vesti

NBS zadržala referentnu kamatu na 4 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,0 odsto, saopštila je Centralna banka.

Makroekonomija

Bugarska: U budžetu 1,2 milijarde evra viška

Budžet Bugarske prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija krajem septembra ostvario je višak od 2,38 milijardi leva, odnosno 1,2 milijardi evra.