John Hardy: Jen skače jer Aso odbija velika očekivanja

John Hardy: Jen skače jer Aso odbija velika očekivanja

Jen je preko noći porastao usled frustracija da se Japan ne kreće jasno napred sa „narednom fazom“ fiskalne koordinacije centralne banke, jer je japanski ministar finansija Aso izjavio da veličina fiskalnog stimulansa još nije utvrđena i da je na Banci Japana da učini sve da se inflacija dovede do cilja, ističeu najnovijoj analizi direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Saxo Bank John Hardy.

Kako se Banka Japana uglavnom smatra nemoćnom da pokrene valutu sa trenutnim alatima, jen je poguran prema gore jer su investitori sa nedavnim kratkim pozicijama na jenu bili zabrinuti da Abeova vlada izgleda kupuje vreme za sada sa pričom o fiskalnim podsticajima, jer je eksplicitno odbacila helikopterski novac.

Trejderi na duži rok mogli bi da razmisle o kupovini količine opcija u USD/JPY za dalji rast jena.

Foto: reuters

Foto: reuters

Međutim, kako navodi Hardy, obično je pozadina rizika jakog apetita negativna po jen, pa je teško odrediti razumevanje kako smo tačno pozicionirani i zavisi od sastanka u petak. Ako Banka Japana zaista ima nešto, možda ćemo biti iznenađeni kada tržište odluči da nakon svega počne da prodaje jen.

Ovaj scenario je moguć sa veoma niskim stepenom izvesnosti, međutim jedino što je jasno je da su osnovni trendovi, pokretači jena i pozicioniranje, svi veoma nezgodni za upravljanje, dok čekamo da Banka Japana nešto uradi ili ne uradi u petak. S obzirom da se veća reakcija može desiti zbog fiskalnih najava, trejderi na duži rok mogli bi da razmisle o kupovini količine opcija u USD/JPY za dalji rast jena, jer tržište može biti uveliko razočarano odlukom Banke Japana.

Fed se neće baviti sitnicama

Teško da će se Federalne rezerve previše baviti sitnicama zbog povećane „nesigurnosti“, kada se vrednosnim hartijama trguje po najvišim vrednostima.

Foto:www.i.telegraph.co.uk

Foto:www.i.telegraph.co.uk

Po nekim anketama Trump sada vodi ispred Clintonove jer je Trump dobio očigledno snažan „rast podrške“, dok je konvencija Demokrata počela sa ružnim startom uz neprijatno curenje informacija ka novinarima od Nacionalne konvencije Demokrata i Sandersovih pristalica koji su izviždali Clintonovu i najavu Sandersove podrške. U međuvremenu, Trump se otvoreno udvarao Sandersovim pristalicama, kaže Hardy.

Naša osnovna očekivanja od sutrašnje izjave američkog Saveznog komiteta za otvoreno tržište (FOMC) je da će pokušati da malo više podigne očekivanja od poteza u septembru, sa jasnom zavisnošću od podataka, a da se to posmatra agresivnim ka margini. Teško da će se Federalne rezerve previše baviti sitnicama zbog povećane „nesigurnosti“, kada se vrednosnim hartijama trguje po najvišim vrednostima.

Potez NatWest-a oslabio funtu

Funta je preko noći pretrpela novi nalet slabosti jer je NatWest, istaknuta britanska banka, uputila pismo u kojem se kaže da će možda morati da naplaćuju poslovnim korisnicima uslugu primanja depozita, čak i ako to ne utiče na lične račune. To će se desiti u slučaju da Banka Engleske kamatne stope uvede na negativnu teritoriju. Takođe je Weale iz Banke Engleske juče rekao da je njegov nivo zabrinutosti zbog ekonomije Velike Britanije mnogo veći nego što je to bilo kada se Banka Engleske poslednji put sastala, zaključuje Hardy.

Foto:www.tradingfloor.com

Foto:www.tradingfloor.com

Poreklom iz Teksasa, John J. Hardy (Džon Hardi) je završio studije na Univerzitetu u Teksasu u Ostinu sa najvišim ocenama. Na različitim pozicijama u Saxo Bank u FX Strategy i Asset Management sektorima radi od 2002. godine. Trenutno radi kao direktor FX Strategy sektora. Njegovu popularnu i često citiranu kolumnu „FX Update“ prati veliki broj čitalaca, klijenata Saxo Banke, medija i trejdera. Redovan je gost televizijskih emisija na mrežama CNBC, CNBC Arabia i Bloomberg u ulozi komentatora. Pored kolumne koju piše i medijskih pojavljivanja, Džon piše komentare o glavnim valutama, politikama centralnih banaka, makro-ekonomskim trendovima i drugim događajima. John Hardy je dostupan za komentare o deviznim kretanjima i tri glavne imovinske kategorije iz makro perspektive.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Saša Vlaisavljević: Sedište menadžmenta i operative Aerodroma u Sava Centru
Next Beogradska berza: Špekulacije pogurale Komercijalnu, najprometniji Energoprojekt

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Istraživanje Feda: Preti nova recesija u SAD-u

Smanjivanje razlike u troškovima kratkoročnog i dugoročnog zaduživanja možda signalizuje pojačani rizik recesije u Sjedinjenim Državama, upozorili su istraživači američke centralne banke u San Franciscu.

Makroekonomija 0 Comments

Svetska banka: Rusija ne poseduje dovoljno sredstava da bi se izborila sa siromaštvom

Siromaštvo u Rusiji raste po najbržoj stopi od teških dana finansijske i političke krize u toj zemlji 90-ih godina prošlog veka, upozorila je danas Svetska banka.

Makroekonomija 0 Comments

SAD usvojile nacrt budžeta za 2018. godinu

Predstavnički dom američkog Kongresa je tesnom većinom glasova usvojio nacrt budžeta za 2018. godinu “težak” 4.100 milijardi dolara, koji predviđa velike rezove sredstava za socijalne programe i otvara put republikancima

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply