Dostavljene tri ponude za Galeniku

Dostavljene tri ponude za Galeniku

Ponude za privatizaciju farmaceutske kompanije Galenika iz Beograda, putem strateškog partnerstva dostavila su tri ponuđača: Cadila Pharmaceuticals Limited iz Indije, EMS S.A. iz Brazila i Konzorcijuma Frontier Pharma Limited iz Velike Britanije i LLC NPA Petrovax Pharm iz Rusije, saopštilo je danas Ministarstvo privrede Srbije.

Kako se navodi, otvaranje prijava će se održati u petak 29. jula u Ministarstvu privrede, kada će se otvoriti samo koverta koja sadrži podatke o ponuđaču i oceniti i analizirati dostavljena dokumentacija.

Dodaje se da vreme trajanja tog postupka zavisi od kvaliteta dostavljene dokumentacije.

“Ponude za Strateško partnerstvo će biti rangirane tako da će prednost imati onaj ponuđač koji ponudi zaposlenje za najveći broj radnika u Galenici. Uzeće se u obzir i ponuđeni iznos dokapitalizacije te kompanije za 25 odsto kapitala i ponuđeni prihod Republike Srbije prilikom prodaje kapitala Galenike nakon isteka Strateškog partnerstva”, piše u saopštenju.

Naglašava se da konačnu Rang listu usvaja Vlada Srbije i proglašava najpovoljnijeg ponuđača, a pregovori sa prvorangiranim traju najduže 90 dana.

U saopštenju se precizira da se postupak privatizacije farmaceutske kompanije Galenika sprovodi modelom strateškog partnerstva putem dokapitalizacije novčanim ulogom u minimalnom iznosu od sedam miliona evra, kojom strateški partner stiče 25 odsto akcijskog kapitala Galenike.

U periodu trajanja Strateškog partnerstva, koje ne može biti duže od pet godina, Strateški partner će sprovesti operativno i finansijsko restrukturiranje Galenike čime će, kroz povećanje vrednosti te kompanije, biti stvorena dodatna vrednost za Srbiju koja ostaje većinski vlasnik.

Po okončanju Strateškog partnerstva, a nakon uspešnog operativnog i finansijskog restrukturiranja Galenike, kako se naglašava, organizovaće se zajednička prodaja većinskog kapitala te farmaceutske kompanije, a čime se očekuje da će privatizacioni prihodi za Republiku Srbiju biti maksimizovani.

U saopštenju se dodaje da je Strateški partner u obavezi da obezbedi najmanje pet rukovodilaca kojima će biti povereno operativno upravljanje Galenikom u periodu trajanja strateškog partnerstva, a koji imaju minimalno po 10 godina iskustva, od čega najmanje pet godina na rukovodoćim pozicijama u farmaceutskim kompanijama i/ili na poslovima finansijskog ili operativnog restrukturiranja.

“U skladu sa Zakonom o privatizaciji Srbija namerava da podrži restrukturiranje Galenike u periodu Strateškog partnerstva kroz konverziju obaveza te kompanije prema državnim poveriocima u kapital, kao i kroz sprovodjenje socijalnog programa i aktivnu podršku u periodu trajanja Strateškog partnerstva putem učešća u organima upravljanja”, piše u saopštenju.

Podseća se da su pravo za učestvovanje u postupku prikupljanja ponuda za strateško partnerstvo imala domaća i strana pravna lica, koja su u prethodnoj poslovnoj godini ostvarili prihode u minimalnom iznosu od 50 miliona evra, ili su upravljala imovinom u iznosu većem od 100 miliona evra.

Strateški partner je u obavezi da očuva kontinuitet obavljanja delatnosti Galenike, dok su zainteresovani ponudjači u obavazi da na ime ozbiljnosti ponude uplate depozit ili predaju garanciju za ozbiljnost ponude u iznosi 100.000 evra.

Radi održanja poslovanja i zaposlenosti u Galenici, a u slučaju da se po otvaranju ponuda za izbor Strateškog partnera, odnosno nakon isteka propisanih rokova za pregovore Ugovora o Strateškom partnerstvu ne bude sklopljen ugovor sa strateškim partnerom, Vlada Srbije je spremila Plan B za rešavanje obaveza Galenike.

“U skladu sa Planom B, Srbija će podržati finansijsko restrukuriranje Galenike kroz više mera koje imaju za cilj rasterećenje te farmaceutske kompanije od obaveza prema državnim poveriocima i institucijama”, navodi se.

Tender za izbor strateškog partnera za Galeniku koji će dokapitalizacijom steći vlasništvo od 25 odsto u Galenici, po ceni od najmanje sedam miliona evra, objavljen je 4. aprila.

Izvor:Beta
Previous Poskupljenje svinjetine gura inflaciju u Srbiji za 0,32 do 0,56 odsto
Next Maloprodajne cene svinjskog mesa mogle bi porasti do 50 odsto

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Dinar klizi prema najnižoj vrednosti u ovoj godini, NBS interveniše prodajom evra

Vrednost dinara je pala 0,1 odsto prema evru u odnosu na petak i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 123,3399 dinara za jedan evro.

Makroekonomija 1Comments

Strane direktne investicije u Srbiji manje za četvrtinu

U aprilu ove godine industrijska proizvodnja, kao i prerađivačka industrija nisu ostvarili nikakav rast u odnosu na isti mesec prošle godine tako već ozbiljno dovodeći u pitanje ostvarenje cilja za

Najvažnije vesti 0 Comments

Beogradska berza: Prodat Hotel Prag

Prvi trgovački dan u sedmici doneo je lagani rast tržišta i ogroman promet zahvaljujući transakciji akcijama hotela Prag (PRAG).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply