Beogradska berza: Špekulacije pogurale Komercijalnu, najprometniji Energoprojekt

Beogradska berza: Špekulacije pogurale Komercijalnu, najprometniji Energoprojekt

Treći dan zaredom nastavljen je rast domaćeg tržišta kapitala uz odličan promet od 767,9 miliona RSD (6,2 miliona EUR). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao je 0,7% na 620,3 poena.

Ubedljivo najprometnija akcija bio je građevinar Energoprojekt holding (ENHL) koji je oslabio pola procenta na 1.195 RSD uz promet od 53,8 miliona RSD. Najveći deo prometa ostvaren je na spomenutom nivou u samo jednoj transakciji, dok je tokom dana pokupljena celokupna ponuda do nivoa od 1.200 RSD.

Solidan promet od 5,6 miliona RSD registrovao je Messer Tehnogas (TGAS) koji je pao 1,1% na 9.167 RSD, a tokom dana je fluktuirao u rasponu 9.150-9.300 RSD. Bečejski Sojaprotein (SJPT) je ojačao 1% na 681 RSD uz realizaciju vrednu 1,3 miliona RSD, dok se Naftna industrija Srbije (NIIS) zadržala na 615 RSD uz trgovanje neznatno ispod 1 milion RSD.

Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) porastao je 2,5% na 1.012 RSD uz promet od 0,7 miliona RSD. Ova hartija je okončala trgovanje iznad granice od 1.000 RSD po prvi put od sredine januara ove godine. Juče je iz uprave ove kompanije poručeno da je u prvih šest meseci ostvaren profit od 11 milion EUR, dok se u celoj godini očekuje preko pet miliona putnika.

Komercijalna banka (KMBN), nakon medijskih špekulacija da je za njenu privatizaciju zainteresovan francuski Societe Generale, skočila je 2,8% na 1.441 RSD uz trgovanje od 2,3 miliona RSD. Solidan promet od 1,5 miliona RSD registrovala je Fitofarmacija (FITO) po prosečnoj ceni od 2.800 RSD što je nominalno posmatrano, kada su ukalkulišu akcije podeljene iz dobiti, istorijski maksimum ove hartije.

Državna obveznica RSO16130 denominovana u evrima, a koja dospeva 25. januara 2019. godine zabeležila je promet od dva miliona EUR, uz prinos od 2,1%, dok je dinarska obveznica RSO15102 koja dospeva 5. februara 2022. godine registrovala promet od 439,9 miliona RSD uz prinos od 5,49%.

Izvor: Wisebroker.rs
Previous John Hardy: Jen skače jer Aso odbija velika očekivanja
Next Tabaković: Bankarski sistem u Srbiji stabilan i otporan na poremećaje iz međunarodnog okruženja

You might also like

Berza

Goša Montaža isključena iz indeksne korpe

Vanrednom revizijom indeksa, koju je sproveo Indeksni komitet Beogradske berze, akcije Goše Montaže isključene su iz sastava indeksne korpe Belex15.

Berza

Wall Street: Dow Jonesa na rekordnom nivou, S&P indeks pao

Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones dostigao novi rekordni nivo, zahvaljujući rastu finansijskog i energetskog sektora, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks pali zbog pada cena akcija u

Najvažnije vesti

Neizvesno spajanje Londonske i Deutsche berze

Planirano spajanje Londonske berze (LSE) i Deutsche berze, čime bi se formiralo najveće tržište u Evropi dovedeno je u pitanje nakon što su u LSE rekli da Evropska komisija najverovatnije