Akcije Nintenda kupuju i u Srbiji

Akcije Nintenda kupuju i u Srbiji

Akcije kompanije Nintendo skočile su naglo nakon izlaska nove igrice Pokemon Go. Ovaj rast iskoristilo je i nekoliko desetina građana Srbije. Nakon početnog talasa, cena akcije je pala na nivo iz 1990. godine.

Nakon izlaska trenutno najpopularnije igrice Pokemon Go 7. jula, akcije Nintenda skočile su 9 posto u petak, a do ponedeljka i 25 odsto.

Nova igrica za pametne telefone u prvih nekoliko dana skinuta je više od milion puta na Android i Apple uređajima. Iznenadni uspeh Nintendo Pokemon Go bi mogao da napravi preokret za kompaniju koja se do nedavno borila za opstanak. Prodaja konzole Wii U je bila vrlo loša zbog oštre konkurencije Microsoftovog Xboxa i Sonijevog PlayStation 4.

Nintendova zarada je potonula oko 60 odsto u poslednjoj fiskalnoj godini. Pre skoka u petak, 8. jula, akcija Nintenda izgubila je više od 50 odsto vrednosti u prethodnih 12 meseci.

U međuvremenu, Nintendo je objavio planove za novu konzolu koja će se pojaviti početkom 2017. godine, pod nazivom NX. U razmatranju je snimanje filmova sa popularnim likovima iz igrica.

Srbi uložili 500.000 u Nintendo

Rast cene akcija Nintenda iskoristilo je i pedesetak građana Srbije, kupivši akcije u vrednosti oko 500.000 evra, piše Blic. Isti izvor piše da su u pitanju lica koja već duže vreme trguju na Beogradskoj i stranim berzama.

Vrednost kompanije Nintendo na berzi pred lansiranje Pokemon Go, 7. jula 2016:

Foto: Akcije Nintenda, cnn.com

Foto: Akcije Nintenda, cnn.com

Mnogi srpski ulagači poseduju svoj biznis i dobro se razumeju u IT. Najveći broj njih već je zarađivao na akcijama kompanija Google, Twitter, Facebook i Alibaba. Akcije su kupovali u vrednosti od 5.000 do 10.000 evra, kažu u jednoj brokerskoj kući iz Beograda.

Trgovci su mogli da zarade i do 120 odsto uložene vrednosti, zavisno od trenutka ulaganja.

Prethodno je ulagačima iz Srbije bila zanimljiva kineska platforma za online trgovinu Alibaba.

Kupovinu akcija stranih kompanija u Srbiji nudi nekoliko brokerskih kuća i banaka. Provizije se kreću od 1,2 odsto.

Akcije Nintenda već potonule

Nakon što je kompanija prošlog petka objavila da će finansijska dobit od lansiranja igrice Pokemon Go biti ograničena, akcije Nintenda potonule su najviše od 1990. godine, prenosi Bloomberg.

Akcija Nintenda potonula je 18 posto na 23.220 jena na zatvaranju Tokijske berze, što je najveći dnevni pad koji ova berza dozvoljava. Nakon debitovanja na američkom tržištu ranije ovog meseca, Pokemon Go je lansiran u Japanu u petak, i postao je dostupan u Hong Kongu u ponedeljak. Ova korekcija se desila nakon što je cena Nintendo akcije skoro duplirana na zatvaranju u petak.

Kompanija iz Kjota objavila je da će finansijski uticaj biti ograničen i da nije neophodno obnavljati godišnju prognozu s obzirom na sadašnju situaciju. Takođe su objavili da je prihod od Pokemon Go Plusa, dodatka za igricu koji će uskoro lansirati, već ukalkulisan u prognozu.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Huawei zabeležio skok prihoda od 40%
Next London: Prodaja nekretnina pala 44 odsto nakon Brexita

You might also like

Predstavljena nova novčanica od 50 evra

Evropska centralna banka (ECB) predstavila je u utorak novu novčanicu od 50 evra, koja bi trebalo da zameni najčešće falsifikovanu banknotu i potvrdi ECB-ovu posvećenost korišćenju gotovine.

Wall Street: Indeksi pod pritiskom pada tehnološkog sektora

Na Wall Streetu su u utorak indeksi berza znatno pali, izgubivši deo dobitaka od prethodnog dana, što je najviše posledica oštrog pada cena akcija u tehnološkom sektoru.

Coinbase želi da postane prva kriptoberza

Servis za razmenu digitalnih valuta, Coinbase, u pregovorima je sa Komisijom za hartije od vrednosti  i berzu (SEC), glavnim američkim regulatornim telom finansijske industrije, oko registrovanja te “kriptoberze” kao ovlašćene

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply