Visoke temperature i klima uređaji povećavaju račun za struju

Visoke temperature i klima uređaji povećavaju račun za struju

Podaci Elektroprivrede Srbije (EPS) pokazuju da je dnevna potrošnja električne energije zbog visokih temperatura porasla za 4,5 miliona kilovat sati u odnosu na uobičajeno potrošene kilovate tokom jula, pokazuju.

Samo u ponedeljak (25. jula) potrošnja je bila za oko 5% veća od proseka za jul zbog veće upotrebe klima uređaja. Julski računi za struju zbog svakodnevnog hlađenja mogu da budu veći i do 2.000 dinara, a posebno je povećana prodaja klima klase A koje troše i do 30% manje kilovata nego zastareli uređaji.

Proteklog vikenda, koji je bio među najvrelijima, potrošnja je došla do usijanja. Iz EPS-a uveravaju da su spremni za povećanu isporuku kilovata i da neće biti ozbiljnijih iskakanja sa mreže.

– Elektroprivreda Srbije isporučila je tokom ponedeljka kupcima u Srbiji 82 miliona kilovat sati električne energije. EPS je obezbedio stabilno i redovno snabdevanje kupaca u Srbiji i u uslovima povećane potrošnje zbog vrućine – naveli su iz ovog javnog preduzeća.

Foto:rs.n1info.com

Foto:rs.n1info.com

Prosečan klima uređaj troši od 1,2 do tri kilovata po času, u zavisnosti od modela. Ukoliko radi prosečno deset sati dnevno, potrošnja je kao i kada je konstantno uključen bojler ili veća rerna. Nekima koji klimu uključuju najviše tokom dana, može se dogoditi da im se račun i duplira. Prosečna potrošnja povećaće svakako izdatak za struju od 1.500 do 2.000 dinara.

– Kupci se često raspituju koliko klima troši kada dođu da pazare uređaj – rekao je Mileta Vilotić iz Eko klima servisa. – Naša računica je da se potroši u letnjem najtoplijem periodu mesečno oko 250 kilovata više, ali to mnogo zavisi od tipa uređaja. Ove godine je prodaja porasla za 10 do 15% u odnosu na lane, a posebno se, i to do 40%, povećala prodaja uređaja A klase. Koštaju 20-30 EUR više nego stariji tipovi, a troše i do trećinu manje električne energije.

Ipak, kada se zađe u radnje vidi se da su razlike između tipova klima uređaja, u zavisnosti od potrošnje, dosta velike. Najpovoljnije klime staju od 19.000 dinara, a obično se za tu sumu prodaju rashlađivači C klase koji, ukoliko se ne čiste na svakih šest meseci, mogu ozbiljno da utiču na kvalitet vazduha u prostoru. Većina ih je zabranjena u Evropskoj uniji. Ima i onih čija vrednost prelazi 70.000 dinara, a upravo ti uređaji su i najekonomičniji.

Izvor: Agencije
Previous Pojačane poreske kontrole kafića i restorana u narednom periodu
Next Kompanija EKO Srbija A.D. demantuje da se nalazi na listi loših direktora

You might also like

Estonija otvara prvu virtuelnu ambasadu podataka

Time što planira da otvoriti prvu na svetu virtuelnu ambasadu podataka u Luksemburgu početkom sledeće godine Estonija je napravila još jedan korak napred u globalnom tehnološkom okviru.

Uncategorized 0 Comments

Irak: Završena bitka za Faludžu, paravojne jedinice pustoše “centar vere sunitskim muslimana”

Petonedeljna ofanziva za oslobađanje Faludže od militanata Islamske države je okončana. “Grad je u potpunosti oslobođen“, prenose svetske agencije izjavu komandanta operacije za oslobađanje grada Abdul Wahab al-Saidija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply