Visoke temperature i klima uređaji povećavaju račun za struju

Visoke temperature i klima uređaji povećavaju račun za struju

Podaci Elektroprivrede Srbije (EPS) pokazuju da je dnevna potrošnja električne energije zbog visokih temperatura porasla za 4,5 miliona kilovat sati u odnosu na uobičajeno potrošene kilovate tokom jula, pokazuju.

Samo u ponedeljak (25. jula) potrošnja je bila za oko 5% veća od proseka za jul zbog veće upotrebe klima uređaja. Julski računi za struju zbog svakodnevnog hlađenja mogu da budu veći i do 2.000 dinara, a posebno je povećana prodaja klima klase A koje troše i do 30% manje kilovata nego zastareli uređaji.

Proteklog vikenda, koji je bio među najvrelijima, potrošnja je došla do usijanja. Iz EPS-a uveravaju da su spremni za povećanu isporuku kilovata i da neće biti ozbiljnijih iskakanja sa mreže.

– Elektroprivreda Srbije isporučila je tokom ponedeljka kupcima u Srbiji 82 miliona kilovat sati električne energije. EPS je obezbedio stabilno i redovno snabdevanje kupaca u Srbiji i u uslovima povećane potrošnje zbog vrućine – naveli su iz ovog javnog preduzeća.

Foto:rs.n1info.com

Foto:rs.n1info.com

Prosečan klima uređaj troši od 1,2 do tri kilovata po času, u zavisnosti od modela. Ukoliko radi prosečno deset sati dnevno, potrošnja je kao i kada je konstantno uključen bojler ili veća rerna. Nekima koji klimu uključuju najviše tokom dana, može se dogoditi da im se račun i duplira. Prosečna potrošnja povećaće svakako izdatak za struju od 1.500 do 2.000 dinara.

– Kupci se često raspituju koliko klima troši kada dođu da pazare uređaj – rekao je Mileta Vilotić iz Eko klima servisa. – Naša računica je da se potroši u letnjem najtoplijem periodu mesečno oko 250 kilovata više, ali to mnogo zavisi od tipa uređaja. Ove godine je prodaja porasla za 10 do 15% u odnosu na lane, a posebno se, i to do 40%, povećala prodaja uređaja A klase. Koštaju 20-30 EUR više nego stariji tipovi, a troše i do trećinu manje električne energije.

Ipak, kada se zađe u radnje vidi se da su razlike između tipova klima uređaja, u zavisnosti od potrošnje, dosta velike. Najpovoljnije klime staju od 19.000 dinara, a obično se za tu sumu prodaju rashlađivači C klase koji, ukoliko se ne čiste na svakih šest meseci, mogu ozbiljno da utiču na kvalitet vazduha u prostoru. Većina ih je zabranjena u Evropskoj uniji. Ima i onih čija vrednost prelazi 70.000 dinara, a upravo ti uređaji su i najekonomičniji.

Izvor: Agencije
Previous Pojačane poreske kontrole kafića i restorana u narednom periodu
Next Kompanija EKO Srbija A.D. demantuje da se nalazi na listi loših direktora

You might also like

Uncategorized 0 Comments

RWE: Rast dobiti u trećem kvartalu

Nemački proizvođač električne energije RWE saopštio je da je devetomesečna neto dobit značajno porasla u poređenju sa istim periodom prethodne godine, najviše zahvaljujući boljem finansijskom rezultatu i refundaciji poreza na

Uncategorized 1Comments

Predstavljanje

 GDEINVESTIRATI.com GRADI Tim ljudi sa višegodišnjem iskustvom iz ekonomskog novinarstva, profesionalaci iz oblasti ličnih finansija i zagovornici investiranja. Mislimo da novac u životu nije sve ali da je bitno kako

Uncategorized 0 Comments

test

U saradnji sa Sinteza invest group smo pripremili specijal u kojemu možete među ostalog pročitati:  Detaljna uputstva za trgovanje na svetskim berzama, Atraktivne berzanske prilike  Kako ući u svet investiranja

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply