Venecuelu spašava Južna Amerika

Venecuelu spašava Južna Amerika

Centralne banke Rezervnog fonda Latinske Amerike odobrile su zajam centralnoj banci Venecuele u iznosu od 482,5 miliona dolara.

FLAR, čije su članice centralne banke Bolivije, Kolumbije, Kostarike, Ekvadora, Paragvaja, Perua, Urugvaja i Venecuele, odobrio je ovaj trogodišnji zajam, navodeći da će to doprineti regionalnoj ekonomskoj stabilnosti, navodi se u saopštenju Fonda, koje prenosi agencija “Bloomberg”. Odluka o odobravanju kredita bila je jednoglasna.

Osiguranje suverenog duga Venecuele putem kretidnih svopova od mogućeg neizvršavanja otplate je najskuplje na svetu. Verovatnoća od neizvršavanja obaveza Venecuele po dugu do 20. juna 2017. godine iznosi 50 odsto, prema proceni trgovaca kreditnim svopovima, za razliku od 55 odsto pre mesec dana.

FLAR kreditira centralne banke, a ne vlade.

“Specifični uslovi kredita će biti definisani u sporazumu koji će uskoro biti potpisan”, naveo je FLAR u saopštenju.

Centralna banka Venecuele je obavestila Odbor FLAR-a da joj je Vrhovni sud zemlje dao saglasnost da pozajmi sredstva iz te organizacije, navodi se u saopštenju. Opozicioni poslanici u Venecueli osporavaju centralnoj banci to pravo, tvrdeći da joj je za to potrebno odobrenje kongresa, prenosi agencija “Bloomberg”.

Izvor: Agencije
Previous Organska proizvodnja: Sektor sa najvećim i najbržim rastom u Srbiji
Next Kompanija Boreli otišla u stečaj

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Crnogorska ekonomija u 2015. ostvarila rast od 3,2 odsto

Crnogorska ekonomija je u prošloj godini ostvarila rast od 3,2 odsto što je povećanje u odnosu na 2014. godinu, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

Makroekonomija 0 Comments

OECD: Globalni rast ove godine 3,5 odsto, najbrži u poslednjih šest godina

Svetska ekonomija ove godine je na putu najbržeg rasta u poslednjih šest godina, po stopi od 3,5 odsto, ističu u iz Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Makroekonomija 0 Comments

Jack Ma u Davosu: SAD bi trebalo da investira u infrastrukturu

Jedan od gostiju drugog dana Svetskog ekonomskog foruma u Davosu bio je Jack Ma, osnivač Alibabe, koji je u veoma zanimljivom intervjuu govorio o globalizaciji, posebno o američkom odnosu prema njoj.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply