Venecuelu spašava Južna Amerika

Venecuelu spašava Južna Amerika

Centralne banke Rezervnog fonda Latinske Amerike odobrile su zajam centralnoj banci Venecuele u iznosu od 482,5 miliona dolara.

FLAR, čije su članice centralne banke Bolivije, Kolumbije, Kostarike, Ekvadora, Paragvaja, Perua, Urugvaja i Venecuele, odobrio je ovaj trogodišnji zajam, navodeći da će to doprineti regionalnoj ekonomskoj stabilnosti, navodi se u saopštenju Fonda, koje prenosi agencija “Bloomberg”. Odluka o odobravanju kredita bila je jednoglasna.

Osiguranje suverenog duga Venecuele putem kretidnih svopova od mogućeg neizvršavanja otplate je najskuplje na svetu. Verovatnoća od neizvršavanja obaveza Venecuele po dugu do 20. juna 2017. godine iznosi 50 odsto, prema proceni trgovaca kreditnim svopovima, za razliku od 55 odsto pre mesec dana.

FLAR kreditira centralne banke, a ne vlade.

“Specifični uslovi kredita će biti definisani u sporazumu koji će uskoro biti potpisan”, naveo je FLAR u saopštenju.

Centralna banka Venecuele je obavestila Odbor FLAR-a da joj je Vrhovni sud zemlje dao saglasnost da pozajmi sredstva iz te organizacije, navodi se u saopštenju. Opozicioni poslanici u Venecueli osporavaju centralnoj banci to pravo, tvrdeći da joj je za to potrebno odobrenje kongresa, prenosi agencija “Bloomberg”.

Izvor: Agencije
Previous Organska proizvodnja: Sektor sa najvećim i najbržim rastom u Srbiji
Next Kompanija Boreli otišla u stečaj

You might also like

Geopolitika 0 Comments

SAD ponovo uvele paket ekonomskih sankcija Iranu

Američka vlada u ponedeljak je ponovo uvela prvi paket sankcija Iranu, koje će uglavnom bili usmerene na bankarski sektor zemlje.

Makroekonomija 0 Comments

Globalni dug dostigao 215.000 milijardi dolara u 2016. godini

Istraživanje Instituta za međunarodne finansije (IIF) pokazuje da je globalni dug u prošloj godini bio više nego tri puta veći od svetskog BDP-a i iznosio je ukupno 215.000 milijardi dolara.

Banke i finansije 0 Comments

Royal Bank of Scotland planira otvaranje digitalne banke

Britanska Royal Bank of Scotland ima u planu otvarnje samostalne digitalne banke, saopštio je Sky News u ponedjelak.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply