Venecuelu spašava Južna Amerika

Venecuelu spašava Južna Amerika

Centralne banke Rezervnog fonda Latinske Amerike odobrile su zajam centralnoj banci Venecuele u iznosu od 482,5 miliona dolara.

FLAR, čije su članice centralne banke Bolivije, Kolumbije, Kostarike, Ekvadora, Paragvaja, Perua, Urugvaja i Venecuele, odobrio je ovaj trogodišnji zajam, navodeći da će to doprineti regionalnoj ekonomskoj stabilnosti, navodi se u saopštenju Fonda, koje prenosi agencija “Bloomberg”. Odluka o odobravanju kredita bila je jednoglasna.

Osiguranje suverenog duga Venecuele putem kretidnih svopova od mogućeg neizvršavanja otplate je najskuplje na svetu. Verovatnoća od neizvršavanja obaveza Venecuele po dugu do 20. juna 2017. godine iznosi 50 odsto, prema proceni trgovaca kreditnim svopovima, za razliku od 55 odsto pre mesec dana.

FLAR kreditira centralne banke, a ne vlade.

“Specifični uslovi kredita će biti definisani u sporazumu koji će uskoro biti potpisan”, naveo je FLAR u saopštenju.

Centralna banka Venecuele je obavestila Odbor FLAR-a da joj je Vrhovni sud zemlje dao saglasnost da pozajmi sredstva iz te organizacije, navodi se u saopštenju. Opozicioni poslanici u Venecueli osporavaju centralnoj banci to pravo, tvrdeći da joj je za to potrebno odobrenje kongresa, prenosi agencija “Bloomberg”.

Izvor: Agencije
Previous Organska proizvodnja: Sektor sa najvećim i najbržim rastom u Srbiji
Next Kompanija Boreli otišla u stečaj

You might also like

Banke i finansije 0 Comments

Problematični krediti: Uskoro zakon koji će omogućiti bankama da dugove građana prodaju agencijama

Sve su glasnije najave da će zakon u drugoj polovini godine omogućiti bankama da potraživanja od građana prodaju agencijama specijalizovanim za njihov otkup i naplatu, pišu Novosti.

Makroekonomija 0 Comments

Island: Od bankrota do rasta preko 4 odsto za osam godina

Island, koji je pre osam godina bio najteže pogođen globalnom finansijskom krizom, ostvario je neverovatan zaokret, uz neočekivani rast bruto domaćeg proizvoda od 4,2 odsto u prva tri meseca ove

Makroekonomija 0 Comments

ECB odlučila da ne menja sadašnju monetarnu politiku

Evropska centralna banka (ECB) je na današnjem redovnom sastanku odlučila da ne menja postojeću monetarnu politiku jer po rečima njezinog predsednika “nema potrebe za dodatnim podsticajima, za sada”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply