Nemačka berza konačno dobila podršku akcionara za spajanje sa Londonskom berzom

Nemačka berza konačno dobila podršku akcionara za spajanje sa Londonskom berzom

Deutsche Boerse je konačno uspela da dobije potrebnu podršku akcionara za planirano spajanje sa Londonskom berzanskom grupom (LSE).

Kako je saopštila nemačka berza, 60,35 odsto akcionara je podržalo spajanje sa LSE.

Da bi dobila podršku akcionara za spajanje, vredno 27 milijardi dolara, Deutsche Boerse je nedavno snizila minimalni prag glasova, sa 75 odsto, na 60 odsto i produžila rok do 26. jula.

Akcionarima Deutsche Boerse će, prema uslovima ugovora, pripasti 54,4 odsto kapitala nove holding kompanije, a akcionarima LSE 45,6 odsto.

Iako Deutsche Boerse i Londonska sada sada imaju potrebnu podršku akcionara, još uvek nije poznato da li će njihovo spajanje dozvoliti finansijski regulatori u Nemačkoj i u Britaniji, kao i antimonopolske vlasti Evropske unije, navodi Reuters.

Spajanjem se stvara grupa u rangu američke berze ICE koja će zauzeti velike udele na evropskim tržištima. Nova kompanija će ujedno prestići manje evropske konkurente poput Euronexta koji upravlja Pariškom berzom kao i berzama u Amsterdamu, Briselu i Lisabonu.

Proces spajanja dve berze trebao bi biti okončan do kraja juna 2017. godine.

Izvor:Agencije
Previous Većina zgrada u Srbiji, uključujući i Beograd, nema gromobran
Next Srbija: Javni dug 71,9 odsto BDP-a

You might also like

Makroekonomija

EK: Srbija će ove godine imati privredni rast 3,2 odsto

Srbija će ove godine imati privredni rast 3,2 odsto, a u 2018. će 3,6 odsto, pri čemu se sledeće godine može očekivati i mali budžetski suficit, navodi se u prolećnoj

Berza

Azijske berze skočile, dolar ojačao

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcije porasle, dok je dolar ojačao jer američki predsednik Donald Trump nije na sastanku s japanskim premijerom Shinzom Abeom otvorio pitanje o kursevima valuta.

Društvo

Vučić: Povećanje penzija za najmanje 9 odsto od novembra

Od novembra stižu penzije, svi će imati uvećane za najmanje 9 odsto, više nego ikada ranije, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić.