Hyundai zabeležio pad profita deseti kvartal zaredom

Hyundai zabeležio pad profita deseti kvartal zaredom

U drugom tromesečju profit južnokorejske automobilske kompanije Hyundai motor pao je deseti kvartal zaredom.

U saopštenju pete najveće automobilske kompanije na svetu, u partnerstvu sa Kia motorsom, navodi se da je njen neto profit u periodu april-jun pao za 2,6 odsto, na 1.660 milijardi vona (1,46 milijardi dolara) u odnosu na isti period lani, prenosi agencija Reuters.

Takvi podaci su lošiji od prognoze 19 analitičara koje je anketirala britanska agencija i koji su predviđali profit of 1.670 milijardi vona.

Prihodi Hyundaija su u drugom kvartalu porasli za osam odsto, na 24,68 biliona vona u odnosu na isti period lani, dok je operativni profit povećan za 0,6 odsto, na 1,76 biliona vona. U tom periodu, globalna isporuka Hyundaijevih vozila je porasla za četiri odsto, na 1,29 miliona vozila, zahvaljujući oporavku u Kini, najvećem svetskom tržišu automobila.

Foto: Freeimages

Foto: Freeimages

U proteklih nekoliko godina, Hyundai je polagao nadu u nove verzije svojih sedana kako bi preokrenuo dugoročni pad profita. Međutim, niske cene nafte su okrenule potrošače u SAD – drugom najvećem tržištu za Hyundai – ka benzinskim sportskim vozilima i pikapovima, što je teško pogodilo južnokorejsku firmu zbog fokusiranosti na proizvodnju sedana.

Iz Hyundaija su poručili i da će poslovanje kompanije biti neizvesnije u drugoj polovini godine zbog odluke Britanije da izađe iz Evropske unije. Kompanija takođe ima probleme na domaćem tržištu, nakon što se prošle nedelje suočila sa četvorodnevnim štrajkom radnika.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Više od 50 odsto sveta nema internet
Next Pojačane poreske kontrole kafića i restorana u narednom periodu

You might also like

Kompanije

Velika Britanija: Prodaja automobila na 12-godišnjem maksimumu

Prodaja novih automobila u Velikoj Britaniji skočila je u januaru na 12-godišnji maksimum, uprkos zabrinutosti zbog posledica Brexita, pokazali su podaci iz tog sektora. 

Kompanije

Amerikanci su odbili da daju odobrenje kineskoj ponudi za MoneyGram

Kineski milijarder Jack Ma odustao je od kupovine američke kompanije za transfer novca MoneyGram pošto je Washington odbio dati “zeleno svetlo”.

Banke i finansije

Goldman Sachs razmatra mogućnost trgovine bitcoinima

Američka investiciona banka Goldman Sachs razmatra mogućnost formiranja odeljenja za trgovanje bitcoinima kako bi udovoljili potražnji klijenata, tvrdi upućeni izvor.