Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar stabilan

Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar stabilan

Na azijskim berzama se u utorak trguje oprezno jer ulagači ne žele reskirati uoči poruka centralnih banaka sledećih dana, koje bi mogle znatno uticati na smer tržišta.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 1 odsto, dok su cene akcija u Australiji pale oko 0,2 odsto.

Berzanski indeksi u Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasli su između 0,1 i 0,9 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,2 odsto, blizu najviše nivoe u devet meseci.

Na azijskim berzama vlada oprez jer su juče cene akcija na Wall Streetu pale zbog pada cena nafte i nesigurnosti uoči objava kvartalnih poslovnih rezultata niza velikih američkih kompanija, kao što su tehnološki divovi Apple, Facebook i Googleov Alphabet.

Najviše su jutros, više od 1 odsto, pale cene akcijaa u Tokiju, pa se čini da ulagače nije impresioniralo pisanje medija kako japanska vlada namerava da u sledećih nekoliko godina uvede fiskalne podsticajne mere vredne oko 56 milijardi dolara.

Još nedavno japanski ulagači nadali su se da će tamošnja centralna banka povećati program otkupa državnih obveznica kako bi štampaanjem svežeg novca povećala likvidnost i kreditiranje te tako podstakla rast ekonomija i inflacije.

Međutim, poslednjih dana iz centralne banke stižu poruke kako neće biti nikakvog ′novca iz helikoptera′, stoga ulagači ne znaju što očekivati od sednice čelnika Bank of Japan u petak.

“Očekujemo da će centralna banka najaviti od svega pomalo, no neće biti teškog naoružanja kojem se neki nadaju. Uostalom, možda neće ponuditi baš ništa novo, s obzirom da je dosad pokušala svakakvim merama podstaći ekonomiju”, kaže Frederic Neumann, ekonomista u banci HSBC.

S obzirom na usporavanje rasta najvećih svetskih ekonomija, osim američke, i moguće posledice odluke Britanaca o napuštanju Evropske unije, podršku tržištima poslednjih nedelja pruža samo nada ulagača da će vodeće centralne banke u svetu – od kineske i japanske do evropske i britanske – uskoro uvesti nove podsticajne mere.

Poslednjih meseci tržišta je podržavao i rast cena nafte, nakon što su u februar pale na najniže nivoe za 13 godina. No, poslednjih nedelja oporavak je izgubio na snazi, pa se cene nafte uglavnom kreću između 45 i 50 dolara po barelu.

berza

Jutros se na američkim tržištu cena barela stabilno kreće oko 43,15 dolara, nakon što je juče potonula 2 odsto, na najniži nivo u gotovo tri meseca. Na londonskom se tržištu cena barela kreće oko 44,85 dolara.

A na valutnim se tržištima vrednost dolara i dalje kreće nedaleko najviših nivoa u četiri i po meseca jer su ulagači oprezni uoči sednice čelnika američke centralne banke.

Doduše, niko ne očekuje da će Fed već sada povećati ključne kamatne stope, no s obzirom da se rast najveće svetske ekonomije ubrzava, nakon usporavanja u prvom tromesečju, mnogi veruju da uskoro sledi povećanje kamata.

Trgovci na tržištu novca procenjuju da postoji 56 odsto izgleda da će Fed u decembru povećati ključnu kamata za 0,25 postotnih bodova.

Jutros se cena evra kreće oko 1,0990 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0975 dolara.

Nakon snažnog rasta proteklih nedelja, dolar je oslabio u odnosu na japansku valutu. Njegov kurs skliznuo je jutros na 104,40 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 106,30 jena.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Rusija poriče da je narušila vazdušni prostor Bugarske
Next Organska proizvodnja: Sektor sa najvećim i najbržim rastom u Srbiji

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Analiza: Evro se muči zbog političke neizvesnosti, australijski dolar i dalje jedna od najjačih valuta

Najnovije ankete biračkog tela na izborima za francuskog predsednika nastavljaju da beleže prilično povišene procente za Le Pen, a isto tako i razlika između prinosa nemačkih i francuskih obveznica ostaje

Beogradska berza: Energoprojekt holding i danas najprometniji, skok akcija Komercijalne banke

Poslednji trgovački dan u sedmici doneo je oporavak beogradskog tržišta akcija uz solidan promet od 34,5 miliona RSD.

Beogradska berza u padu, deveti dan zaredom

Pad beogradskog tržišta akcija nastavljen je i danas, deveti dan zaredom. Današnji promet iznosio je nevelikih 20,5 miliona RSD (0,17 miliona EUR),dok je Belex15 oslabio 0,1%, na 728,5 poena.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply