Ankara zainteresovana za realizaciju gasovoda Turski tok

Ankara zainteresovana za realizaciju gasovoda Turski tok

Turska je zainteresovana za realizaciju gasovoda iz Rusije potvrdio je ministar prvrede Nihat Zajbekči tokom susreta sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom.

Gasovod Turski tok treba da preveze gas iz Rusije preko Crnog mora za Tursku, odakle bi mogao da bude distribuiran u zemlje Evropske unije.

Sporazum o izgradnji gasovoda Turski tok je postignut u decembru 2014. godine, nakon što se zbog izostanka saglasnosti Bugarske izjalovio projekat izgradnje gasovoda Južni tok.

Prvobitnim planom je bilo predviđeno da četiri linije gasovoda Turski tok imaju kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Međutim, generalni direktor ruskog Gasproma Aleksej Miler je izjavio prošle jeseni rekao da će se graditi samo dve linije gasovoda, jer gasovod Severni tok 2 može da pokrije rastuću tražnju Evrope za gasom.

Turska je obustvila projekat Turski tok kada su se odnosi sa Rusijom pogoršali posle turskog rušenja ruskog vojnog aviona na tursko-sirijskoj granici. Odnosi su se popravili u junu, kada se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izvinio Rusiji.

Izvor:Agencije

Previous Udruženje stanodavaca: Prestaćemo da izdajemo stanove
Next Evropske berze u plusu, evro i dalje ispod 1,10 dolara, zaustavljen pad cena nafte

You might also like

Energetika i naftna industrija

Cene goriva mogu skočiti zbog zaleđenih reka

Snabdevanje tržišta Srbije gorivom nije ugroženo u uslovima ledenog talasa koji je zahvatio zemlju i region, ali može doći do određenih poremećaja ako prekid plovidbe Dunavom i Savom i problemi

Kompanije

Paul Conibear: Rudnik bakra u Timoku za par godina

Uslovi rudarenja u Srbiji su vrlo povoljni, ocenjuje šef kanadske kompanije Lundin Mining kojoj je američki Freeport McMoRan prodao svoj udeo u pravima na istraživanje u “Čukaru Peki” kod Bora.

Energetika i naftna industrija

Antić: Ovo je ključna godina za srpsku energetiku

Međunarodni sajam tehnika za očuvanje voda i održive energije otvoren je danas u Beogradu, a ministar energetike, Aleksandar Antić, je najavio da će će Srbija u 2018. imati na mreži