Velika Britanija razmatra mogućnost slobodne trgovine sa Kinom

Velika Britanija razmatra mogućnost slobodne trgovine sa Kinom

Došlo je vreme da se istraže nove mogućnosti širom sveta, uključujući i Kinu rekao je britanski ministar finansija Filip Hamond upozorivši da će Brexit baciti “senku” na svetsku ekonomiju.

Hamond je u izjavi za Sky TV , na marginama samita Grupe 20 (G20) vodećih svetskih privreda u gradu Čengdu u Kini, naveo da glasanje za izlazak Britanije iz EU “nije samo senka sa kojom se suočava svetska ekonomija”, već da će “neizvesnost u vezi sa ishodom tog procesa visiti nad perspektivama globalne privrede možda i nekoliko godina”.

“U isto vreme otvaraju nam se vrlo uzbudljive mogućnosti sa Kinom, sa Australijom, sa Indijom, i mnogim drugim zemljama”, nakon što Britanija istupi iz EU, rekao je on, a prenosi agencija France pres.

Na pitanje novinara britanskog javnog servisa BBC da li može da zamisli slobodnu trgovinu s Kinom, odgovorio je: “Definitivno mogu da zamislim takvu stvar”.

“Mi već imamo strateško partnerstvo s Kinom… Kada izađemo iz EU nemam sumnje da ćemo na obe strane želeti da učvrstimo taj odnos kroz jaču strukturu na bilateralnoj osnovi”, dodao je Hamond.

Ministri finansija G20 su na samitu održanom minulog vikenda, istakli da je glasanje za Brexit pojačalo rizike za svetsku ekonomiju i obećali da će koristiti “sva politička sredstva” za podsticanje rasta.

Kineski predsednik Sji Đinping je izjavio pre referenduma da se nada da će Britanija ostati u 28-članoj Uniji kako bi unapređivala “produbljivanje razvoja odnosa Kine i EU”.

Viši rukovodioci iz pojedinih najvećih britanskih kompanija iz sektora finansijskih usluga, uključujuci HSBC, Virgin Money, Londonsku berzu i Standard Life, putovali su sa Hamondom na ovaj skup.

Britanska premijerka Tereza Mej je takođe telefonom razgovarala sa premijerom Australije Malkolmom Turnbulom ranije ovog meseca o trgovinskom sporazumu sa tom zemljom.

Pored toga, kako podseća francuska agencija, visoki zvaničnik britanskog Forin Ofisa, Alok Šarma, bio je prošlog ponedeljka u Indiji u svojoj prvoj poseti od kada je imenovan.

“Britanija je otvorena za poslovanje i napredovanje na svetskoj sceni. Želimo što je moguće snažnije odnose sa Indijom”, kazao je Šarma.

Izvor:Tanjug
Previous Država spremila plan B za Galeniku
Next Delhaize Srbija postao deo lanca Ahold Delhaize

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Dun & Bradstreet: Srbija u grupi zemalja sa umerenim rizikom poslovanja

Rejting agencija Dun & Bradstreet (D&B) saopštila je da je Srbiju uvrstila u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja jer su obezbeđeni bolji uslovi za poslovanje.

Makroekonomija 0 Comments

Javni dug Crne Gore 61,5 odsto BDP-a

Javni dug Crne Gore na kraju prošle godine iznosio je 65,1 odsto bruto društvenog proizvoda, saopštio je generalni direktor Direktorata za državni trezor Dragan Darmanović.

Kompanije 4 Comments

Pet ključnih problema EPS-a: Najveća opasnost po srpsku ekonomiju i društvo

EPS je mnogo veće preduzeće od Železare, Bora i Srbijagasa sa godišnjim prihodom od blizu 2 milijarde evra. Ne čudi što Fiskalni savet kaže da ako bi ovde nešto krenulo

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply