Velika Britanija razmatra mogućnost slobodne trgovine sa Kinom

Velika Britanija razmatra mogućnost slobodne trgovine sa Kinom

Došlo je vreme da se istraže nove mogućnosti širom sveta, uključujući i Kinu rekao je britanski ministar finansija Filip Hamond upozorivši da će Brexit baciti “senku” na svetsku ekonomiju.

Hamond je u izjavi za Sky TV , na marginama samita Grupe 20 (G20) vodećih svetskih privreda u gradu Čengdu u Kini, naveo da glasanje za izlazak Britanije iz EU “nije samo senka sa kojom se suočava svetska ekonomija”, već da će “neizvesnost u vezi sa ishodom tog procesa visiti nad perspektivama globalne privrede možda i nekoliko godina”.

“U isto vreme otvaraju nam se vrlo uzbudljive mogućnosti sa Kinom, sa Australijom, sa Indijom, i mnogim drugim zemljama”, nakon što Britanija istupi iz EU, rekao je on, a prenosi agencija France pres.

Na pitanje novinara britanskog javnog servisa BBC da li može da zamisli slobodnu trgovinu s Kinom, odgovorio je: “Definitivno mogu da zamislim takvu stvar”.

“Mi već imamo strateško partnerstvo s Kinom… Kada izađemo iz EU nemam sumnje da ćemo na obe strane želeti da učvrstimo taj odnos kroz jaču strukturu na bilateralnoj osnovi”, dodao je Hamond.

Ministri finansija G20 su na samitu održanom minulog vikenda, istakli da je glasanje za Brexit pojačalo rizike za svetsku ekonomiju i obećali da će koristiti “sva politička sredstva” za podsticanje rasta.

Kineski predsednik Sji Đinping je izjavio pre referenduma da se nada da će Britanija ostati u 28-članoj Uniji kako bi unapređivala “produbljivanje razvoja odnosa Kine i EU”.

Viši rukovodioci iz pojedinih najvećih britanskih kompanija iz sektora finansijskih usluga, uključujuci HSBC, Virgin Money, Londonsku berzu i Standard Life, putovali su sa Hamondom na ovaj skup.

Britanska premijerka Tereza Mej je takođe telefonom razgovarala sa premijerom Australije Malkolmom Turnbulom ranije ovog meseca o trgovinskom sporazumu sa tom zemljom.

Pored toga, kako podseća francuska agencija, visoki zvaničnik britanskog Forin Ofisa, Alok Šarma, bio je prošlog ponedeljka u Indiji u svojoj prvoj poseti od kada je imenovan.

“Britanija je otvorena za poslovanje i napredovanje na svetskoj sceni. Želimo što je moguće snažnije odnose sa Indijom”, kazao je Šarma.

Izvor:Tanjug
Previous Država spremila plan B za Galeniku
Next Delhaize Srbija postao deo lanca Ahold Delhaize

You might also like

Transport

Siniša Mali: Biće otkaza u kompaniji Air Serbia

Predsednik Nadzornog odbora avioprevoznika Air Serbia Siniša Mali najavio je da će biti otpuštanja u toj kompaniji ali je dodao da je ona profitabilna i stabilna.

Preduzetništvo

Knežević: U sledećoj godini podsticaji i za domaće firme do 100 zaposlenih

Ministar privrede Srbije Goran Knežević rekao je u četvrtak da će naredne godine finansijsku podršku dobijati i domaće firme sa manje od 100 zaposlenih.

Berza

Cene nafte prošle nedelje pale 4 odsto

Na svetskim tržištima su cene nafte prošle nedelje pale oko 4 odsto, skliznuvši blizu najnižih nivoa u dva meseca, nakon novih naznaka da je proizvodnja i dalje znatno veća od potražnje.