Sever Bačke beleži rast proizvodnje

Sever Bačke beleži rast proizvodnje

Podaci Regionalne privredne komore u Subotici, pokazali su da je region severne Bačke i Potisja tokom prva četiri meseca ove godine zabeležio rast proizvodnje od tri, a izvoza za čak 40 procenata.

“Sve češće se događa da nam nedostaje radne snage, kada su u pitanju određeni profili zanimanja. Veoma je važno što je stopa nezaposlenosti u regionu pala ispod 11 procenata, koliko imaju i pojedine države koje su članice Evropske unije”, kaže Slobodan Vojinović, predsednik Regionalne privredne komore Subotica.

Ovako dobrim rezultatima značajno je doprineo rad Slobodne zone Subotica, koja može da posluži kao primer i drugima u Srbiji, smatra predsednik Komore Slobodan Vojinović.

“Ako vam kažem da je šest firmi iz Slobodne zone Subotica ostvarilo udeo od 80 odsto u ukupnom izvozu regiona, te da imamo suficit sa zemljama EU,kao i Ruskom federacijom, onda je jasno da samo možemo da se nadamo da ćemo ovaj trend uspeti da zadržimo do kraja godine”, kaže Vojinović.

Uvedene su i mere koje treba da doprinesu i unapređenju poljoprivrede.

“Izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta pod zakup ove godine smo vezali za stočarstvo, što je dalo dobre rezultate, a nameravamo da naredne godine to povežemo i sa navodnjavanjem”, objašnjava Vojinović.

U Regionalnoj privrednoj komori Subotica tvrde da će ove mere doprineti povećanju prinosa na oranicama severne Bačke i Potisja.

Izvor: GdeInvestirati/RTV
Previous Delhaize Srbija postao deo lanca Ahold Delhaize
Next Samsung sprema kontratužbu protiv Huawei-a

You might also like

Kompanije

Aleksandar Vučić: Pomoć Magni ako zaposle 2.500 ljudi

Premijer je poručio da je Vlada spremna da finansijski pomogne kompaniji “Magna seating” u Odžacima, ako bude podigla broj zaposlenih do 2.500.

Industrija

Srbija: Industrijska proizvodnja u januaru veća 2,8 odsto

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da je u januaru ove godine industrijska proizvodnja u Srbiji veća za 2,8 odsto u odnosu na isti mesec 2016. godine, dok je u odnosu

Kompanije

Metalac zaradio 100 miliona evra u 2016. godini

Veoma uspešna godina je iza kompanije “Metalac grupa” u kojoj je ostvarila rast od čak 20 odsto, te zadržala stara i osvojila nova tržišta, dok su plate zaposlenima povećane za 12