Nastavljen pad cena nafte, barel ispod 45 dolara

Nastavljen pad cena nafte, barel ispod 45 dolara

Cene nafte na međunarodnim tržištima u ponedeljak su pale na najniži nivo u poslednjih 11 nedelja zbog prekomerne ponude i nepovoljnih ekonomskih kretanja.

Cena “brent” nafte pala je za 1,07 USD, odnosno 2,34 odsto, na 44,69 dolara, dok je barel američke nafte pojeftinio je 2,63 odsto, na 43,11 dolara.

Investitori strahuju da će odluka Velike Britanije da napusti EU usporiti globalni privredni rast i smanjiti tražnju. Istovremeno, rešeni su neki od problema u Nigeriji i Libiji koji su u prvoj polovini godine izazvali prekid snabdevanja.

“Mogućnost neuobičajenog rasta zaliha se povećava “, kažu analitičari Morgan Stanleya.

Banka Barclays objavila je da se globalna potražnja za naftom povećala u trećem tromesečju 2016. za manje od trećine stope zabeležene prethodne usled sporijeg privrednog rasta.

Na jačanje nepovoljnih kretanja, što će dovesti do još nižih cena nafte, upozoravaju i u U Morgan Stanleyu. Ukazuje se na snažnu američku ponudu, pad potražnje za transportnim gorivima i prekomernu ponudu rafinerija.

U odvojenom izveštaju OPEC je saopštio da je referentna cena barela korpe njegove nafte u petak iznosila 41,71 dolara što znači da je pala za 1,22 dolara u odnosu na prethodno trgovanje.

Izvor:Agencije
Previous Beogradska berza: Messer Tehnogas raste peti dan zaredom, trgovanje Termikom posle dužeg vremena
Next Ove godine u Srbiji znatno više kukuruza, suncokreta i soje

You might also like

Evro danas 118,1853 dinara

Dinar je danas zadržao približno istu vrednost prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji kurs je 118,1853 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS). 

Azijske berze: Kineske brojke proširile optimizam

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija snažno porasle jer su dobri pokazatelji iz Kine podstakli nadu da se tamošnja ekonomija stabilizuje, što je podržalo cene sirovina i sklonost ulagača

Još nije vreme za dugoročno ulaganje u dolar

Nakon što je američki dolar u samo četiri meseca oslabio 10,2 % u odnosu na evro, sve više investitora smatra da je sada dobar trenutak za kupovinu američke valute. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply