Nastavljen pad cena nafte, barel ispod 45 dolara

Nastavljen pad cena nafte, barel ispod 45 dolara

Cene nafte na međunarodnim tržištima u ponedeljak su pale na najniži nivo u poslednjih 11 nedelja zbog prekomerne ponude i nepovoljnih ekonomskih kretanja.

Cena “brent” nafte pala je za 1,07 USD, odnosno 2,34 odsto, na 44,69 dolara, dok je barel američke nafte pojeftinio je 2,63 odsto, na 43,11 dolara.

Investitori strahuju da će odluka Velike Britanije da napusti EU usporiti globalni privredni rast i smanjiti tražnju. Istovremeno, rešeni su neki od problema u Nigeriji i Libiji koji su u prvoj polovini godine izazvali prekid snabdevanja.

“Mogućnost neuobičajenog rasta zaliha se povećava “, kažu analitičari Morgan Stanleya.

Banka Barclays objavila je da se globalna potražnja za naftom povećala u trećem tromesečju 2016. za manje od trećine stope zabeležene prethodne usled sporijeg privrednog rasta.

Na jačanje nepovoljnih kretanja, što će dovesti do još nižih cena nafte, upozoravaju i u U Morgan Stanleyu. Ukazuje se na snažnu američku ponudu, pad potražnje za transportnim gorivima i prekomernu ponudu rafinerija.

U odvojenom izveštaju OPEC je saopštio da je referentna cena barela korpe njegove nafte u petak iznosila 41,71 dolara što znači da je pala za 1,22 dolara u odnosu na prethodno trgovanje.

Izvor:Agencije
Previous Beogradska berza: Messer Tehnogas raste peti dan zaredom, trgovanje Termikom posle dužeg vremena
Next Ove godine u Srbiji znatno više kukuruza, suncokreta i soje

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Jen ojačao, Banka Japana priprema nove podsticajne mere

Japanski jen ojačao je u ponedeljak na međunarodnim tržištima prema drugim značajnijim svetskim valutama nakon izveštaja o planovima japanske centralne banke, a podršku su mu pružili i najnoviji komentari američkog predsednika

Srednji kurs dinara 122,2839

Dinar danas miruje prema evru i zvanični srednji kurs iznosi 122,2839 dinara za evro.

Skupština Jedinstva odobrila dividendu od 211 dinara po akciji

Redovna skupština akcionara proizvodno-montažnog preduzeća Jedinstvo iz Sevojna, održana juče, usvojila je sve predložene tačke dnevnog reda, između ostalog, i finansijske izveštaje i odluku o raspodeli dobiti.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply